40 років в’язниці за шпигунство: у США засуджено колишнього офіцера ЦРУ

Офіцер ЦРУ засуджений до 40 років шляхом Wikileaks

Колишнього офіцера ЦРУ Джошуа Шульте засудили до 40 років ув'язнення за витік секретних хакерських інструментів на інформаційну платформу Wikileaks. Шульте був засуджений за різними пунктами у трьох окремих федеральних процесах у Нью-Йорку у 2020, 2022 і 2023 роках. Його засудили за звинуваченнями у шпигунстві, зламі комп'ютерів, неповазі до суду, неправдивих заявах у ФБР і зберіганні дитячої порнографії.

Зрадник засуджений за злочини шпигунства

Шульте працював розробником програмного забезпечення в Центрі кіберрозвідки, який займається кібершпигунством проти терористичних організацій та іноземних урядів. Прокуратура звинуватила його у витоку секретних інструментів ЦРУ, які дозволяють зламувати смартфони та використовувати їх для прослуховування. За словами прокурора США, Шульте зрадив свою країну, здійснивши одні з найбільш зухвалих, жахливих злочинів шпигунства в американській історії.

Витік даних і спроби приховування

В 2017 році Шульте передав Wikileaks понад 8700 документів, що стало найбільшим витоком даних в історії ЦРУ. Того ж року Wikileaks почала публікувати секретні дані з викрадених файлів. Шульте намагався приховати свою роль у витоку, збрехавши агентам ФБР. Після арешту, він намагався передати більше інформації і створював дописи під вигаданим ім'ям співробітника розвідки у соцмережі, які містили інформацію про кіберінструменти ЦРУ. Обшук його квартири виявив "десятки тисяч зображень матеріалів сексуального насильства над дітьми".

Євродепутатку виявили у шпигунстві на користь РФ

У Латвії виявили євродепутатку, яку підозрюють у шпигунстві на користь РФ. Вона заперечує заяви інсайдерів, стверджуючи, що ніколи не була пов'язана з КДБ або іншими спецслужбами.

Глава ЦРУ про загибель російських військових в Україні

Нагадуємо, глава ЦРУ назвав втрати російської армії в Україні. Деталі зазначаються.