42% не змогли б відрізнити оригінальний і згенерований ШІ текст: опитування українців

Більшість українців знає, що таке штучний інтелект, але користується ним менш як третина

За даними опитування агентства "Kantar Україна", проведеного в лютому 2024 року, тільки 29% українців взагалі користувалися інструментами на основі штучного інтелекту. Найбільше таких користувачів зустрічається серед молоді віком 18-29 років (41%), киян (37%) та людей з вищими доходами (41%).

Штучний інтелект - універсальний помічник

Експертка "Kantar Україна" Оксана Марусич зазначає, що штучний інтелект став універсальним помічником, що задовольняє потреби користувачів і навіть перетворює їх на ігровий формат взаємодії.

Найпопулярніший інструмент - ChatGPT

Найчастіше українці користуються ChatGPT (33%). Крім того, 13% опитаних користувалися сервісами з генерації зображень.

Довіра до тексту написаного штучним інтелектом

Деякі користувачі вважають, що текст, який був згенерований штучним інтелектом, не є надійним джерелом інформації. 25% опитаних не довіряють тексту, якщо він був написаний інструментом на основі штучного інтелекту.

Мало хто може розпізнати текст, що був згенерований штучним інтелектом

Більшість опитаних (42%) вважають, що навряд чи зможуть розпізнати написаний за допомогою штучного інтелекту текст, 38% сумніваються, що зможуть це зробити. Тільки 20% впевнені, що зможуть відрізнити написаний людиною текст від згенерованого.

Спірність штучного інтелекту в мистецтві

Деякі опитані не вважають зображення та музику, створену за допомогою штучного інтелекту, справжнім мистецтвом. Такої думки дотримуються 38% респондентів щодо зображень і 35% щодо музики.

Вимоги до позначення згенерованого контенту

Великі IT-компанії, такі як Google, Microsoft, Meta, OpenAI та TikTok, зобов'язали творців контенту позначати відео, створені за допомогою штучного інтелекту, для запобігання шахрайству.

Дані опитування

Опитування було проведено в лютому 2024 року на вибірці з 1000 респондентів, між якими було збережено квоту за статтю, віком, типом населеного пункту та регіоном. Опитуванням охоплені чоловіки та жінки у віці 18-55 років, які проживають у містах (крім тимчасово окупованих територій та зони бойових дій).

Перспективи штучного інтелекту

Компанія Neuralink, заснована Ілоном Маском, планує розробити нейрочіпи для сліпих, щоб вони могли бачити. Крім того, Ілон Маск вірить, що майбутні війни будуть війнами безпілотників і закликає приділяти увагу не лише першій, але й другій стороні битви.