75-річний француз зник безвісти, намагаючись самотужки перетнути Атлантику

Жан-Жак Савен, 75-річний шукач пригод із Франції, який спробував перетнути Атлантичний океан наодинці, зник після того, як минулого тижня подав сигнал про лихо, повідомляє газета Washington Post.

 Згідно з інформацією, наданою виданням, минулої п'ятниці португальська берегова охорона виявила перевернутий човен Савена, який був спеціально побудований для подорожі, недалеко від Азорських островів.

 Рано вранці в неділю команда Савена розмістила у Facebook заяву про те, що він був виявлений мертвим у човні.  Але пізніше у неділю ВМС Португалії заявили, що тіло не було знайдено.  За словами його команди, Савен активував аварійні маяки в ніч із четверга на ранок п'ятниці.  Манон Савен, дочка мандрівника, розповіла, що маяки сигналізували про те, що виникла надзвичайна ситуація, і французьких, португальських та американських офіційних осіб було негайно попереджено.

 Португальська влада розпочала пошуково-рятувальну операцію пізно ввечері в четвер, йдеться в повідомленні ВМС Португалії.  До їхніх зусиль приєдналися одинадцять торгових суден, три португальські літаки та португальський військовий корабель.  Екіпаж першого корабля, який помітив судно, сказав, що також бачив людину, але коли він наблизився, не знайшов Савена, повідомили у ВМС.

 Одне з торгових судів виявило мішок, що не промокнув, з документами, що засвідчують особу зниклого.  Пошуки було припинено пізно увечері у суботу.  Влада поінформувала кораблі про можливість виявлення зниклої людини.

 Савен відплив із Португалії 1 січня, щоб пройти, за його словами, «останнє випробування у морі».  Передбачалося, що подорож займе близько 100 днів.  Свій 75-й день народження чоловік відсвяткував 14 січня.

 Раніше Савен перетинав Атлантику в 2019 році, пропливши 2,930 миль у яскраво-жовтогарячому човні, що нагадує бочку.  На борту човна він зустрів свій 72-й день народження.  Він також перетнув Атлантику на вітрильному човні, здійснив сходження на Монблан і 4 рази переплив Аркашонську затоку у Франції.

 Якби його нинішня подорож закінчилася успішно, Савен став би найстарішою людиною, яка зуміла переплисти через Атлантичний океан самотужки.  Зараз це звання належить Грему Уолтерсу, 72-річному мандрівнику із Великобританії.