9 червня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

9 червня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

9 червня відзначається День працівників текстильної і легкої промисловості, Міжнародний день друзів та День расової єдності. Віряни вшановують пам'ять святого Кирила, архієпископа Олександрійського.

День працівників текстильної і легкої промисловості

Щорічно другої неділі червня Україна відзначає професійне свято - День працівників текстильної та легкої промисловості. Вперше цей день було відзначено 9 червня 1994 року.

Легка промисловість включає 25 підгалузей: трикотажна, швейна, текстильна (основна), бавовняна, шкіряна, лляна, взуттєва тощо. Формування легкої промисловості в Україні розпочалося у другій половині XIX сторіччя. Цей вид промисловості став важливим для української економіки.

Метою Дня працівників текстильної та легкої промисловості є подяка спеціалістам цієї сфери за старанну працю, яка дозволяє українцям купувати продукти місцевого виробництва; залучення влади до модернізації легкої промисловості України задля повного використання її потенціалу.

Міжнародний день друзів

Ідея створення свята Дня дружби вперше виникла у компанії Hallmark Cards ще в 1930-х роках. Метою цього дня було надсилати листівки з подякою за дружбу та визнавати її цінність.

Кожного року 8 або 9 червня багато країн світу відзначають День друзів. Це свято стало офіційним у 1935 році в США. В ООН також підтримали ідею свята, але конкретну дату не затвердили. Таким чином, 9 червня залишилось неофіційним днем святкування.

День друзів - це нагода виразити вдячність та прихильність до наших друзів, які підтримують нас у всіх життєвих ситуаціях. Це свято популяризує ідею, що дружба є важливою частиною міжособових відносин і нагадує нам про цінність друзів у нашому житті.

День расової єдності

День расової єдності - це щорічна подія, яка проводиться у другу неділю червня з метою просування рознообразності та сприяння расовій гармонії. Цей день визнає важливість зрушення бар'єрів та побудови мостів між людьми різних рас, етнічної належності та походження. Його мета - підвищення обізнаності та заохочення діалогу і взаєморозуміння між різними культурами та расами.

Свято святого Кирила, архієпископа Олександрійського

9 червня в церковному календарі припадає на День пам'яті святого Кирила, архієпископа Олександрійського. Він народився в 376 році в місті Олександрія, що в Єгипті. Кирило був відомим богословом та активним борцем проти єретичних вчень. Він виступав за єдність Ісуса Христа і відстоював її проти розбіжностей в інтерпретації.

У 431 році Кирило головував на Третьому Вселенському соборі в Ефесі, де було засуджено несторіанство та підтверджено Марію як Богородицю. Це рішення стало ключовим моментом в історії християнського богослов'я.

Читайте також: