Адвокат пояснив, чому Росія часто повертає розчленовані тіла українських полонених

Адвокат пояснив щодо повернення розчленованих тіл полонених
Адвокат пояснив щодо повернення розчленованих тіл полонених

Засновник проєкту "Пошук.Плен", адвокат Микола Полозов, заявив, що Росія часто повертає розчленовані тіла українських полонених своїм родичам, щоб приховати сліди тортур. Ця інформація стала відома за даними статті Washington Post, де родичі загиблого бійця "Азов" розповіли про намагання російської влади унеможливити встановлення причини смерті через стан тіла, яке було розчленоване до такої міри, що будь-яка медична експертиза стала неможливою.

За словами Полозова, подібних випадків багато, коли російська сторона передає тіла в такому стані, що встановити причину смерті стає неможливо. Водночас, він зазначив, що правозахисники розуміють, в яких умовах тримаються полонені і заручники.

Микола Полозов наголосив, що практики, які застосовує російська влада, включають побиття, тортури, голодування та інші форми жорстокості. Він вважає, що зацікавленість Росії в приховуванні достовірних причин смерті полонених є зрозумілою.

Правозахисник зазначив, що таке жорстоке поводження є очевидним військовим злочином і повинно бути розслідувано Міжнародним кримінальним судом.

Незалежна міжнародна комісія ООН також знайшла нові докази катувань українських цивільних та військовополонених Росією на окупованих територіях України та в РФ. Пресслужба бригади "Азов" підтвердила загибель бійця Олександра Іщенка в російському полоні.

У свідоцтві про смерть, виданому в РФ, вказано дату смерті - 22 липня 2024 року, але причина смерті не була встановлена через гнилісні зміни органів і тканин трупа.

Читайте також