Як американські діячі підіграють пропаганді РФ та блокують допомогу Україні – дослідження

Як американські діячі підіграють пропаганді РФ та блокують допомогу Україні – дослідження

Американські експерти та журналісти активно підтримують російські наративи в США з метою знизити підтримку України. Таке висновок зробили журналісти з Texty.org у своєму дослідженні про тих, хто сприяє російській пропаганді.

Після знищення Маріуполя росіянами в середині 2022 року, відомий психолог з Канади Джордан Пітерсон, який має велику аудиторію, пояснював рішення Путіна напасти на Україну, стверджуючи, що Путін захищає традиційні християнські цінності від впливу Заходу.

Пітерсон також є шанувальником Достоєвського та лікувався в Москві в 2020 році. Його наративи про вторгнення Росії співпадають з офіційною позицією російської влади, яку вони поширюють у внутрішній аудиторії.

Історик Шейн МакМікін, випускник Стенфордського університету, в травні 2023 року заявив у консервативному американському журналі "Компакт" (Compact), що ціль російської війни - встановити більш дружній уряд у Києві, який відмовиться від членства в НАТО. У той час, коли МакМікін говорив це, Росія запустила десятки ракет і сотні дронів проти Києва.

Це не перший раз, коли цей журнал публікує антиукраїнські матеріали. У березні 2022 року там був опублікований матеріал "Подалі від прірви", підписаний співзасновниками журналу та експертами, який попереджав США про втручання, ескалацію та наміри повалити російський режим. У числі підписантів був Ден Колдуелл, голова фонду "Стояти разом", викладачі та журналісти.

Того ж дня, коли було опубліковано це звернення, російська армія відступила з Бучі, після захоплення її незаконними силами за 33 дні окупації, убивши понад 600 мирних мешканців.

Українські аналітики стверджують, що ці приклади є яскравими прикладами того, як багато впливових людей повторюють те, що почули десь, не розуміючи суті війни та не досліджуючи її деталі. Російська дезінформація полягає в створенні безлічі джерел, які поширюють їхні наративи. Аналітики додають, що ще одним принципом російської пропаганди є використання "корисних ідіотів".

Нещодавно пропагандист і колишній ведучий Fox News Такер Карлсон заявив, що Україна перестане існувати через 50 років. Він зробив це в ході бесіди з Дональдом Трампом-молодшим, сином 45-го президента США, відповідаючи на його коментар про перемогу в Україні, яку Трамп не знає, як вона буде виглядати.

Нещодавно президент Росії Володимир Путін дав інтерв'ю американському пропагандисту Такеру Карлсону. Розмова тривала понад дві години і містила в собі вже відомі тези російського диктатора, які він поширює серед американської аудиторії.

Читайте також: