Як підтримувати чистоту та баланс в акваріумі

Так приємно спостерігати, як в чистій воді плавають яскраві рибки, коливаються водорості, як піднімаються вгору сріблясті бульбашки… Щоб вода в акваріумі була чиста та прозора, рибки — яскраві та активні, а спостереження за ними дарувало лише радість, вам слід заздалегідь подбати про засоби чищення та підтримувати оптимальний біобаланс в акваріумі. Адже на якість води впливає багато чинників: температура, освітлення, склад води, кількість мешканців… Насправді доглядати за акваріумом та підтримувати чистоту в ньому дуже просто, варто лише раз купити необхідне обладнання та аксесуари.

Фільтри для води: види та призначення

Фільтр для акваріума може бути зовнішнім, внутрішнім або навісним. Вибір залежить від розміру акваріума. Зовнішні фільтри зазвичай більш потужні і використовуються для очищення великих водойм, а внутрішні більш компактні і розташовуються безпосередньо в акваріумі.  Навісні фільтри зазвичай рекомендуються для невеликих або круглих акваріумів і виконують механічну та біологічну очистку води.

Навісні фільтри можуть водночас виконувати функцію компресора, бо повертають воду в акваріум у вигляді маленького водоспаду. Компресори для акваріума необхідні, бо вони насичують воду киснем, яким дихають рибки та інші підводні мешканці. Це «маст хев», якщо в акваріумі немає живих рослин або якщо їх небагато. Деякі лабіринтові риби не потребують аерації, але її наявність позитивно позначається на їхньому зовнішньому вигляді, тож купити компресор для акваріума зайвим не буде, тим більше що їхня вартість цілком доступна.

Фільтри для води також поділяються на кілька видів за функціями:

• механічні;

• хімічні;

• біологічні.

Найпростіші моделі видаляють із води лише механічні забруднення. Це непогано, але на розвиток бактерій, що виділяють азот, вони не впливають. Тому фахівці радять придбати фільтри, які поєднують механічне і біологічне очищення води. Деякі моделі мають функцію хімічної чистки акваріуму, для цього слід придбати спеціальні картриджі та регулярно їх міняти.

Пам’ятайте, що фільтр потребує догляду, його слід розбирати і ретельно мити, аби він виконував свої функції і підтримував воду в акваріумі прозорою.

Засоби з догляду за водою

Окрім фільтра якість води можна підтримувати і за допомогою спеціальних рідин або таблеток. Ці засоби можна використовувати, щоб швидше запускати акваріум і підмінювати воду, контролювати розвиток мікроорганізмів і водоростей. Вони цілком безпечні для рибок та інших підводних мешканців. У «Мастерзоо» ви можете купити засоби:

• проти водоростей;

• для підготовки води перед залиттям в акваріум;

• для стабілізації показників води в акваріумі;

• для створення оптимального біологічного середовища тощо.

Також ви можете придбати вітаміни для мешканців акваріума. Завдяки вітамінам рибки менше хворіють, краще витримують стреси, яскравіші та активніші. Використовувати засоби для акваріума слід згідно з інструкцією.