Як працюють графіки відключення світла: пояснення «Укренерго»

Схема вимкнення електрики на території України
Схема вимкнення електрики на території України

Споживачі кожної області поділені на шість черг. Черга – це група побутових споживачів та бізнесу, які споживають певну кількість мегават.

Як за чергами обмежується споживання електроенергії

Споживання в областях відрізняється за обсягами, оскільки залежить від обсягу споживання критичної інфраструктури та кількості промислових підприємств, які імпортують більше 80% обсягу свого споживання.

Диспетчерський центр "Укренерго" визначає, скільки черг засовувати у всіх регіонах одночасно для компенсації дефіциту енергії в системі. Тривалість черги та порядок відключень визначають обленерго у кожному регіоні.

  • Умовно, одна черга графіків – чотири години обмежень за добу;
  • дві черги – вісім годин обмежень за добу;
  • три черги – 12 годин обмежень за добу;
  • чотири черги – більше 12 годин обмежень за добу.

Кожне обленерго розраховує, як протягом доби розподілити навантаження та формує відповідні графіки для кожного регіону. Інформацію про графік погодинних відключень можна знайти на офіційних сайтах обленерго у вашій області та м. Києві, на їхніх майданчиках у соцмережах.

Сьогодні, 9 липня, обленерго застосовують обмеження споживання протягом всієї доби. Зранку і до 14.00 застосовуються дві черги графіків погодинних відключень. Далі планується застосовувати три-чотири черги через посилення спеки.

Максимальне споживання електрики в понеділок, 8 липня, на 10% перевищувало аналогічний показник неділі, 7 липня.

Причини обмежень споживання

Головна причина застосування графіків погодинних відключень – восьмі ракетні та дронові удари по українських електростанціях з боку Росії. Втрати української енергосистеми перевищують 9 ГВт потужності, що еквівалентної споживанню у пікові години влітку Нідерландів або Фінляндії.

Також зростання споживання через літню спеку впливає на дефіцит потужності в системі. Коли повертається світло, рекомендується не вмикати потужні електроприлади одночасно та обмежити використання кондиціонерів.

З 9 по 24 липня НЕК "Укренерго" не буде проводити вимірювання фактичного рівня споживання світла у кожній області.

Очільник "Укренерго" спростував інформацію про експорт електроенергії з України. Країна не продає електроенергію за кордон, а лише транспортує її до сусідніх держав.

Кабінет міністрів працює над можливістю, щоб не вимикати електропостачання жителям прифронтових територій України.

Читайте також