Як правильно отримати оплачувану відпустку в Польщі: усі тонкощі

Оплачувана відпустка: правила отримання в Польщі
Оплачувана відпустка: правила отримання в Польщі

Згідно з чинним польським законодавством, кожен працівник має законне право на відпустку. Хто може отримати відпустку в Польщі, як тривалість відпустки залежить і як її розрахувати? Про це повідомляє Most.

Тривалість відпустки

Щорічну безперервну оплачувану відпустку (urlop wypoczynkowy) в Польщі можуть отримати тільки працівники, які працюють на підставі трудового договору (umowa o pracę). Тим, хто працює за трудовим договором (umowa zlecenie) або договором найму (umowa o dzieło), такої гарантії не надається, якщо це не передбачено в контракті.

Тривалість трудової відпустки напряму залежить від стажу працівника. Так, працівник з загальним стажем менше 10 років може отримати 20 днів відпустки на рік, а зі стажем понад 10 років - 26 днів. Якщо працівник працює неповний робочий день, тривалість відпустки зменшується вдвічі.

Крім фактично відпрацьованого часу, до стажу зараховуються періоди завершеної освіти (ст. 155 Кодексу законів про працю Польщі):

  • початкова або еквівалентна професійна школа - три роки;
  • середнє професійно-технічне училище - п'ять років;
  • середній професійно-технічний навчальний заклад для випускників основного професійно-технічного навчального закладу - п'ять років;
  • загальноосвітня середня школа - чотири роки;
  • поліцейська школа - шість років;
  • університет - вісім років.

Зазвичай, відпустка в Польщі має тривати безперервно, але можна домовитися про розподіл відпустки. При цьому, принаймні одна частина відпустки має тривати не менше 14 календарних днів поспіль.

Для оформлення оплачуваної відпустки працівнику потрібно заявити роботодавцю про своє бажання та написати заяву. Однак, великі компанії часто заздалегідь узгоджують дати відпусток з роботодавцями, тому в кінці року кожен працівник вже заздалегідь знає, коли він піде у відпустку.

Яка відпустка оплачується в перший рік роботи?

Працівник має право на повну відпустку після першого місяця роботи, але на 20 або 26 днів відпустки може розраховувати тільки з початку наступного року після набуття права на відпустку. Такий працівник може розраховувати на 1/12 повної суми відпустки за кожен повністю відпрацьований місяць. 1/12 20 днів становить 1,66 днів, або 1 день 5 годин 20 хвилин. Таким чином, якщо працівник працював два місяці, він може отримати три дні відпустки, за п'ять місяців - вісім днів, за вісім місяців - 13 днів відпустки.

Як розрахувати відпустку за трудовим договором

Згідно з Кодексом законів про працю Польщі, роботодавець зобов'язаний виплачувати працівнику винагороду під час відпустки в розмірі, який він отримував би, якби працював у цей період. Якщо працівник має фіксований оклад, виплачується рівна сума. Якщо є змінні виплати, наприклад, надбавки або премії, їх враховують, виходячи із середньої зарплати за останні три місяці перед відпусткою.

Наприклад, за восьмигодинний робочий день працівник отримує зарплату у розмірі 5 тисяч злотих, а за останні три місяці він отримав премію на загальну суму 1300 злотих. Він йде у відпустку на 20 днів.

За три місяці працівник отримав 15 000 злотих основної зарплати, 1300 злотих бонусів і загалом відпрацював 520 годин. Для розрахунку суми відпускних потрібно: 15 тис. / 520 годин + 1300 / 520 годин = 31,34 злотих/година.

20 днів відпустки - 160 годин, відповідно сума відпустки складає 5014,40 злотих. Виплата відпустки, як правило, проводиться в день виплати зарплати.

Компенсація та використання минулорічної відпустки

Згідно з польським трудовим законодавством, кожен працівник має право на відпустку, і роботодавець не може її відмовити. Якщо сталося так, що працівник з якихось причин не зміг піти у відпустку, він може використати дні відпустки минулого року до 30 вересня наступного року. Якщо цього не зробити, відпустка "прогорить", а компенсації за це працівник не отримає.

Якщо роботодавець перешкоджає реалізації права працівника на відпустку, він грубо порушує права працівника. У цьому випадку можна подати скаргу до районної інспекції праці або звернутися до суду. Якщо справа вирішиться на користь працівника, роботодавець може бути оштрафований на суму до 30 тис. злотих.

Грошова компенсація за невикористану відпустку надається працівнику тільки при звільненні. Як альтернативу, роботодавець може запропонувати використати відпустку у тому обсязі, в якому вона надається.

Відпустка на вимогу

Працівник може вимагати від роботодавця оплачуваної відпустки тривалістю до чотирьох днів за рахунок наступної відпустки, яка надається йому кожен календарний рік. Щоб така відпустка не була вважається прогулом, працівник повинен подати заяву не пізніше дня початку відпустки та отримати погодження роботодавця. Дні відпустки за вимогою оплачуються за тим же принципом, що і звичайна оплачувана відпустка.

До речі, для того щоб працювати у Польщі легально та з дотриманням усіх правил, важливо знати основні положення польського трудового законодавства та права працівника. Українці, які планують працювати у Польщі, повинні отрим

Читайте також