Як створити власний бізнес з нуля?

Як створити власний бізнес з нуля?
Як створити власний бізнес з нуля?

Останні роки в Україні та світі спостерігається така тенденція — люди не бажають працювати за наймом, а прагнуть мати власну справу. Підприємницька діяльність — це свобода займатись тим, що приносить не тільки дохід, а й задоволення. Ви маєте змогу самостійно вибрати галузь роботи, створити комфортні умови праці та налагодити бізнес-процеси так, як вважаєте за потрібне.

Однак відкриття власної справи не така проста задача, якою здається на перший погляд. Молодому підприємцю стане в пригоді онлайн навчання від Школи бізнесу Нова пошта, де досвідчені ментори нададуть необхідні знання та поділяться власними секретами успіху. 

Покрокова інструкція зі створення бізнесу

Започаткування власної справи — це цікавий, але доволі кропіткий процес, що вимагає ретельного планування, аналізу, креативу та фінансових витрат. Кожному підприємцю-початківцю доведеться пройти 6 основних етапів на шляху до відкриття свого бізнесу.

Визначення ідеї

Перший крок — знайти ідею, яка вас захоплює та відповідає ринковим потребам. Якщо конкретних думок поки не має, можна влаштувати brainstorm та виписати абсолютно всі варіанти, навіть безглузді. Далі проаналізуйте отримані результати, щоб визначити найбільш перспективні рішення. 

Критерії хорошої бізнес-ідеї такі:

  • задовольняє потреби ринку чи розв’язує конкретну проблему;
  • відповідає вашим знанням, навичкам та інтересам;
  • має потенціал для розвитку та отримання прибутку.

Дослідження актуальної ситуації на ринку

Коли визначитесь з ідеєю, слід проаналізувати ринок та визначити своїх конкурентів. Дослідіть які компанії вже працюють у цій галузі:

  • хто їхня цільова аудиторія;
  • які сильні та слабкі сторони вони мають;
  • що ви можете запропонувати як конкурентну перевагу.

Також варто одразу визначитись зі своєю ЦА — хто ці люди та які потреби вони мають. Це допоможе адаптувати продукт або послугу під ринок.

AD_4nXfRoJOm4BfFB9QpDTrOnDIwdzZET1DeQyfsC1WexQHRAyvxk2nXbUj9d3Y6NekE8-URTIOU5hJ1x1OEh6jXaZ2X4adBMnEqG4y4lC7_JCAFZbCyrAljwuJdRx36acYjAVC0hsVz_huEz72unh8ruxyxbRIC?key=fzApNuQH4VcQNisCA5RFxQ

Складання бізнес-плану

Звичайно, є бізнесмени, що запустили своє підприємство за «покликом серця» та спираючись на інтуїцію, однак їх одиниці. Для гарантованого результату важливо мати структурований алгоритм. Складіть бізнес-план — документ, що описує стратегію розвитку компанії. У ньому зазначають ідею та мету, аналіз ринку, опис продукту/послуги, маркетингові рішення та фінансовий прогноз. 

Пошук фінансування

Добре, коли є кошти на реалізацію ідеї. Однак молодим підприємцям зазвичай доводиться шукати джерела фінансування для старту бізнесу. Можна отримати позику в банку, організувати краудфандинг або залучити інвестора. Ось тут і знадобиться якісний бізнес-план, адже на його підставі кредитор чи вкладники прийматимуть рішення про надання матеріального забезпечення.

Звичайно, можна відкладати кошти із заробітної плати або позичити в близьких. Так ви не матимете зобов’язань перед фінансовою установою та незалежними вкладниками, але процес накопичення стартового капіталу може затягнутися. 

Реєстрація підприємства

Оберіть організаційно-правову форму бізнесу відповідно до фінансового прогнозу та кількості робітників, що зазначені в бізнес-плані. Українці зазвичай відкривають ФОП (1, 2 та 3 груп) на спрощеній системі оподаткування або реєструють юридичну особу. Для малого бізнесу фізична особа-підприємець — оптимальне рішення. 

Втілення ідеї

Залишається поступово реалізовувати задум — найняти робітників, налаштовувати бізнес-процеси, залучати клієнтів та розвивати власну справу. Прислухайтесь до аудиторії та будьте відкриті для змін.