Як шукають тіла загиблих на нулі? Журналіст провів день зі спеціальним загоном

Пошук тіл загиблих на фронті: як працює загін "Плацдарм"

На лінії фронту в Україні діє кілька організацій, які займаються пошуком та вивезенням тіл загиблих. Одна з найбільших - пошуковий загін "Плацдарм". Журналіст "Главкома" провів день із командою загону та задокументував процес пошуку загиблих.

Зараз ми працюємо в районі Бахмута, а саме у звільнених селах Андріївці і Кліщіївці. Тут дуже багато полеглих росіян (часто в пропорціях один український загиблий до семи-восьми росіян) і ми стараємося вивозити усіх. Але умови настільки небезпечні… Кожен такий виїзд ризикуємо своїм життям задля повернення кожного загиблого додому. Адже для батьків, дружин, рідних дуже важливо поховати свого сина, чоловіка, брата. Особливо важко тим, у кого рідна людина перебуває у списках зниклих безвісти. Вони розуміють, що хлопці лежать у полях і ніхто їх не забирає. Тому це наша робота, і ми робимо її сумлінно." - говорить Олексій Юков.

Команда виїжджає до лінії розмежування щодня. Їхній автомобіль називається "Валькірія". Дорога займає до години часу, і під час неї хлопці старанно дотримуються тиші. Вони відомі на блок-постах, тому без запитань пропускають їх туди, де немає проїзду цивільних.

Головна амуніція пошукового загону - бронежилет, каска, аптечка, рукавички, захисна маска, гумові костюми і черевики. Вони також мають болгарку та пилку для діставання решток з-під завалів. Автомобіль, як правило, залишають на декілька кілометрів від робочого місця і беруть з собою необхідне і неважке.

Після інструктажу з плану дій, команда вирушає на пошуки тіл загиблих. Вони поступово відчищають територію, шукаючи тіла і перевіряючи їх на наявність мін і розтяжок. Потім обкопують периметр і обережно виймають рештки та одяг, пакуючи їх у спеціальні пакети. На останньому етапі пакети швидко доносять до автомобіля.

За один день роботи загону вдалося дістати рештки восьми загиблих. Після завантаження тіл до автомобіля, команда везе їх до невеликого села за 30 км. Тут тіла оглядають, шукають розпізнавальні знаки, фотографують і покладають у спеціальну машину-рефрижератор.

Єдине, про що я думаю, коли знаходжу тіла ворога: чого ви до нас прийшли, навіщо вам така безславна смерть в багнюці, в якій ваша душа не знайде спокою? Ви самі загинули, і хочете з собою нас забрати на той світ?" - ставить риторичні питання Олексій Юков.

Крім гуманної мотивації, команда пошукового загону працює і для обміну тіл загиблих героїв. Окрім військовополонених, українська сторона обмінює тіла і так повертає наших загиблих.

Триває 778-а доба війни Росії проти України, а бойових зіткнень все ще не припиняється.

Джерело:

https://glavcom.ua/army/na-linii-rozmezhuvannya-tragediya-rozplachuju-sya-sliosisni-rozsayam-doli-udavshihsya-shukati-ta-vede-mertsyan-663832.html

Рекомендації:

  • Ті, хто шукає тіла і рятує душі загиблих на війні
  • Обличчя ворога. Розмови віч-на-віч
  • Авдіївка. Ті, хто тримають небо