Як українці ставляться до «простих жителів Росії» – результати дослідження

Українці досліджують ставлення до російських жителів
Українці досліджують ставлення до російських жителів

За дослідженням Київського міжнародного інституту соціології, більшість українців реагує негативно на слова "Росія" та "прості мешканці Росії". 80% опитаних асоціюють ці слова з негативом, 6% мають нейтральну або позитивну думку, а 14% не мають жодних вражень.

Ситуація трохи відрізняється, коли йдеться про слово "Росія". 94% українців мають негативні асоціації з цим словом, 5% - нейтральні або позитивні, а 1% - жодні.

Дослідження також показало, які конкретні думки приходять у голову українцям, коли вони чують слова "Росія" та "прості жителі Росії". Відносно "Росії" співреспонденти найчастіше згадують слова "ненависть", "агресор", "убивця", "війна", "окупант" та "агресор". У випадку з "простими росіянами" найчастіше з'являються лайливі слова, а також "нелюди", "зазомбовані", "тупі", "неосвічені" та "звичайні люди".

У регіональному розрізі, більшість опитаних, які висловлюються нейтрально про Росію, знаходяться на півдні та сході України. Негативні асоціації частіше з'являються у мешканців заходу та центру.

Більшість українців вважають, що час для офіційних перемовин з Росією вже настав, проте мирна угода можлива лише після звільнення України від російських військ. 76% упевнені, що Путін допускає мир лише на своїх умовах.

Україна готова передати свої пропозиції Росії через треті країни, проте необхідно серйозно підготуватись до цієї роботи. Також, агресивна поведінка Кремля свідчить про те, що не можна повторювати помилок Мінських угод, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Читайте також