Як українки руйнують стереотипи про «чоловічу» роботу: аналіз The New York Times

Українки руйнують стереотипи про роботу
Українки руйнують стереотипи про роботу

Українські жінки все частіше займають робочі місця, які раніше були виключно чоловічими, через мобілізацію чоловіків до армії. Жінки стають водіями вантажівок та автобусів, зварювальниками на заводах і складськими працівниками, наводить The New York Times.

Цей явище змінює структуру праці в Україні, де раніше переважали чоловіки. Експерти стверджують, що це спричинено унаслідкок упереджень, що походять ще з часів Радянського Союзу.

«Жінок раніше вважали працівниками другого сорту та менш надійними», - говорить Гліб Вишлінський, виконавчий директор київського Центру економічної стратегії.

За словами Вишлінського, жінкам довго не дозволялося працювати в певних галузях не тільки через фізичні обмеження, але також через стереотипи. Наприклад, вони можуть бути водіями тролейбусів, але не потягів.

«На думку Вишлінського, в Україні зараз більше жінок працює, ніж до початку війни. Але багато людей залишили країну, що приводить до дефіциту робочої сили», - сказав він.

Жінки в гірничодобувній промисловості

Особливо помітний приріст жінок на ринку праці відбувається в гірничодобувній галузі. Після російського вторгнення у 2022 році, уряд України скасував закон, який забороняв жінкам працювати під землею і в небезпечних умовах.

Компанії активно намагаються залучати жінок на ринок праці за допомогою навчальних програм. Наприклад, Покровська шахта запустила програму, завдяки якій вже 32 жінки стали роботягами. Некомерційна організація Reskilling Ukraine запропонувала прискорені курси навчання для жінок, які мріяли стати водіями вантажівок. За словами координаторки програми Олександри Панасюк, цього року надійшло понад 1000 заявок, але навчити зможуть лише 350 жінок, так як бюджет організації обмежений.

«Багато жінок завжди мріли стати водіями, але суспільство не дозволяло цього», - заявляє Панасюк. «Ситуація поступово змінюється».

Нагадаємо, нещодавно в Києві стався конфлікт ветерана армії із жінкою-поліцейською.

Читайте також