Як українські випускники складатимуть мультипредметний тест за кордоном - в УЦОЯО пояснили

Нові зміни в проведенні НМТ для випускників за кордоном

Керівниця Українського центру оцінювання якості освіти, Тетяна Вакуленко, повідомила, що Національний мультипредметний тест для випускників, які тимчасово проживають за кордоном, також буде проводитися за межами України. Однак, слід відзначити, що перелік країн, де відбудеться тестування, може змінитися.

Вакуленко зазначила, що наразі триває процес налагодження співпраці з закордонними партнерами. Оскільки у багатьох країнах також протікає освітній процес, навчання та сесії, не всі з них можуть забезпечити аудиторії та фахівців для проведення тестування. Таким чином, може змінитися перелік країн, де відбудеться НМТ, але працівники Українського центру роблять все можливе, щоб залучити найбільшу кількість колег для співпраці.

"За кордоном тестування буде, але перелік країн ще назвати не можу. Це непросте завдання, адже у закордонних партнерів у цей час також відбувається освітній процес, сесії, навчання. Не всі країни матимуть змогу забезпечити нас компʼютерними аудиторіями і фахівцями, які з нами співпрацюватимуть. Відповідно не гарантуємо, що перелік країн залишиться той самий, але ми робимо все, що від нас залежить, щоб якнайбільше колег погодились із нами працювати", - сказала Вакуленко.

Усі випускники, які наразі знаходяться за кордоном, мають можливість зареєструватись та взяти участь у Національному мультипредметному тесту 2024 року. Вакуленко зазначила, що учасники, які знаходяться за межами України, не зазнають проблем з переходом до укриття, проте тривалість і техніка тестування будуть однаковими незалежно від локації.

Випускникам слід заздалегідь планувати свій маршрут до тимчасового екзаменаційного центру за кордоном, де відбудеться проведення тестування.

Міністерство освіти і науки вже визначило дати проведення Національного мультипредметного тесту. Він розпочнеться 14 травня і триватиме до 19 липня. За цей період заплановані основна та додаткова сесії.

Учасники будуть здавати іспити з української мови, математики, історії України та одного предмета за вибором. Весь процес тестування займе один день.