Як з фінансами у українських біженців у Польщі: дані опитування

Як з фінансами у українських біженців у Польщі: дані опитування

За останні 12 місяців 60% українців у Польщі не використовували гроші, зароблені в Україні. Це виявилося в результаті опитування, проведеного аналітичним центром Gremi Personal за наказом Національного банку України.

Інші дані показують, що 27% українців продовжують користуватися власними заощадженнями, 10% використовували гроші своїх родин, а 3% мали віддалену роботу в Україні.

З них, 53% заявили, що сума щомісячних витрат змінилася, а 47% зберегли свої витрати на тому рівні.

Для 20% зміна витрат пов'язана з роботою в Польщі, 15% заявили, що їх гроші, зароблені в Україні, закінчилися, 4% втратили віддалену роботу в Україні, і 4% припинили мати підтримку від родичів. Інші 57% не надали пояснень.

Опитування було проведене у період з березня по травень 2024 року серед 1315 українців, які отримували роботу в Польщі через агентство Gremi Personal.

Згідно з доповіддю агентства, ці 60% українців, які вже не використовують гроші, зароблені в Україні, впоралися з життям у Польщі і наразі не мають наміру повертатися в Україну.

Засновник Gremi Personal, Євген Кириченко, зауважив: "Ми вважаємо, що найважливішим завданням для України є розробка стратегії повернення тих 40% громадян, які витрачають свої гроші за кордоном. Ці люди, ймовірно, ще не повністю влаштувалися у нових умовах та не мають довгострокових планів залишатися за кордоном".

Разом з тим, президент Польщі Анджей Дуда підписав поправку до закону про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на її території. Ця поправка продовжує термін легального перебування українців у Польщі до 30 вересня 2025 року і дає їм доступ до медичних послуг, сімейних та соціальних виплат.

Читайте також: