Як змінилася підтримка українських біженців у Естонії: результати опитування

Підтримка прийому біженців з України в Естонії знову зростає. За результатами опитування, проведеного фірмою Turu-uuringute AS на замовлення Державної канцелярії, у грудні 63% жителів Естонії вважали, що держава має приймати українських біженців, що на 3% більше, ніж у вересні. Також зменшилася кількість опонентів прийому біженців - у грудні 30% опитаних висловилися проти, у порівнянні з 31% у вересні. Загалом, 65% громадян Естонії підтримують прийом біженців з України.

За результатами опитування, серед естонців підтримка прийому біженців зростає краще, ніж серед представників інших національностей. У грудні 72% естонців підтримували прийом біженців, тоді як серед інших національностей ця цифра становила 46%.

Ці дані вказують на зміну поглядів на прийом біженців з України в Естонії. Раніше було відомо, що кількість прихильників прийому біженців знижувалася. Проте, зараз ситуація змінюється, що є позитивним знаком для українських біженців.

Закриття інформаційного центру для біженців з України

Український інформаційний центр в естонському місті Тарту більше не функціонує. Центр надавав допомогу біженцям і консультації з соціальної підтримки населення. Однак, згідно з рішенням місцевої влади, українці, які отримали тимчасовий захист, можуть звертатися до районних центрів відділу соціальної підтримки населення та охорони здоров'я за місцем проживання.

Діяльність українського інформаційного центру фінансувалася з проекту Європейського соціального фонду «Координація військових біженців у місті Тарту» і тривала з листопада 2022 року до жовтня 2023 року.

Закриття автопереходу до Росії

Також було оголошено про закриття прикордонного переходу між Естонією та Росією для автомобілів. Зараз прикордонний пункт перебуває на ремонті з боку Росії, проте автотранспорт на ньому пропускається, незважаючи на його закриття. З 2025 року кордон можна буде перетинати тільки пішки.

Прикордонне бюро Східної префектури спланувало свої дії з урахуванням зупинки транспортних засобів, які перетинають кордон і отримало офіційну інформацію від російської сторони щодо цього. Таке рішення значно змінить ситуацію на кордоні між Естонією та Росією.