Які «чоловічі» спеціальності обирають жінки під час війни

Недостаток спеціалістів на "чоловічих" посадах

У зв'язку з війною на Україні виникла нестача кадрів у традиційно "чоловічих" професіях, таких як будівельники, електрогазозварники, слюсарі тощо, які раніше найчастіше працевлаштовували чоловіків. Тому роботодавці все частіше наймають жінок на нетипові посади і готові підвищувати кваліфікацію працівниць.

Державна служба зайнятості повідомила, що має труднощі з укомплектуванням вакансій на "чоловічих" посадах і все більше працевлаштовує жінок на такі робочі місця. Крім того, у Службі діють програми перекваліфікації та ваучери на навчання, які допомагають жінкам опанувати нові професії.

Жінки в "чоловічих" галузях

На будівництві та у видобувній промисловості збільшилася кількість жінок. У 2023 році вони складають відповідно 38% і 49% працевлаштованих у цих галузях. Міністр економіки Юлія Свириденко вважає, що ця тенденція продовжить зростати, особливо в енергетичному, транспортному та оборонному секторах.

Також варто зазначити, що серед малих і середніх компаній в Україні 51% керують жінки.

На базі даних Київського міського центру зайнятості вже є близько 2 тис. вакансій. Однак, попри складну ситуацію в країні, працевлаштування є пріоритетним завданням, особливо для киян та переселенців. Найбільше запитується інженерні персонал, а також вакансії водіїв, кухарів та менеджерів.