Який графік роботи найліпший для здоров'я? Несподівані результати дослідження

Українці все менше працюють п'ятиденний робочий тиждень

Останнім часом все більше молоді в Україні змінюють п'ятиденний робочий тиждень за фіксованим графіком на інші формати роботи. Проте наукове дослідження, проведене професором Вень-Юі Ханом з Нью-Йоркського університету, підтверджує, що п'ятиденки з фіксованим графіком є найкращим варіантом для здоров'я людини.

Дослідження проводилося на основі даних Національного довгострокового опитування молоді, що тривало з 1979 року. Виходячи зі зібраних даних, вчені зробили висновок, що ті, хто працювали за фіксованим графіком з молодості, мали менше проблем зі здоров'ям в старшому віці.

Результати дослідження

Учасники дослідження були розділені на п'ять основних груп залежно від формату робочого графіку. 10% з них не працювали, 26% працювали постійно за фіксованим графіком, 35% переважно працювали за фіксованим графіком, але іноді мали зміни, 12% починали з фіксованого графіку, але пізніше переходили на нестабільний, а 17% починали з фіксованого графіку, а потім переходили на ненормований.

Серед усіх груп найбільше проблем зі здоров'ям у старшому віці мали ті, хто змінював графік роботи з фіксованого на нестабільний. Такі люди масово стикалися з хронічними проблемами зі здоров'ям та депресією.

Причини кореляції

Автори дослідження виявили, що причиною погіршення здоров'я у тих, хто змінював графік роботи, є приналежність до певних секторів економіки. Зазвичай це посади з мінімальною оплатою та ненормованим графіком у сфері послуг.

Фахівці зазначають, що нерегулярний графік роботи призводить до постійної нервової напруги та погіршення здоров'я людини.

Данійський експеримент

У Копенгагені вже стартував експеримент з чотириденним робочим тижнем для працівників муніципалітету. Метою цього експерименту є зменшення стресу та покращення привабливості муніципалітету як місця роботи. Працівники працюють лише 4 дні на тиждень зі збереженням кількості робочих годин на день.

Чотириденний робочий тиждень почали практикувати ще під час пандемії Covid-19, і цей тренд залишився і після кінця карантину.