Активісти влаштували протест у Дубаї на Кліматичному саміті ООН

На найбільшій кліматичній конференції ООН влаштували акцію протесту. Цього року президентом конференції є Султан аль Джабер, міністр енергетики емірату Дубаю, який очолює Національну нафтову компанію Абу-Дабі. Про це повідомила екоактивістка Валерія Бондарєва.

Аль Джабер висловив свою думку перед самітом, заявивши, що відмовлятися від нафти означає занурити людство в печери.

Особливе обурення викликав факт того, що ОАЕ хотіли використати конференцію для укладання нових договорів по нафті з 15 країнами. Також не завжди Аль Джабер вірив у необхідність швидкого відходу від викопного палива та на конференції присутні були лобісти викопного палива. Про це розповіла екоактивістка Бондарєва.

Акцію протесту ініціювали українська та польська молодіжні кліматичні ініціативи "Розвій" та "Wschod".

На плакатах, які тримали активісти, були написи з закликами до президента не приїжджати на конференцію і про те, що таким диктаторам тут не місце.

Активістка Бондарєва підкреслила обурення тим, що Аль Джабер зміг приїхати на конференцію та не був арештованим, якого вимагає Міжнародний кримінальний суд. Вона також наголосила, що приватні переговори щодо нафти лише забезпечать йому більше коштів для фінансування війни в Україні.

Багато політиків, науковців та активістів критикували призначення Аль Джабера на посаду президента конференції. Вони вважали неприйнятним, що людина, яка займається видобутком викопного палива, відповідає за укладення кліматичних угод. Багато законодавців із США та ЄС звернулися до ООН із закликом звільнити його з посади, але цього не вдалося зробити. Президент США Джо Байден не приїхав на конференцію, а натомість до ОАЕ відправила висока делегація.

Незважаючи на протести та критику, Аль Джабер залишається на посаді президента конференції. Сам Байден не зміг приїхати на саміт через зайнятість із питаннями війни в Україні та конфлікту між Ізраїлем та ХАМАСом.

Причиною відмови глави Литви, Латвії та Польщі від спільного фото на конференції була присутність Олександра Лукашенка, президента Білорусі.

Володимир Путін, президент Росії, здійснив закордонні візити після видачі ордера на його арешт Міжнародним кримінальним судом. Він відвідав Киргизстан, Пекін і Астану. Тепер він перебуває в Об'єднаних Арабських Еміратах та Саудівській Аравії. Варто відзначити, що ці країни не ратифікували договір Міжнародного кримінального суду.