Американський серіал «Опівнічна меса» ставить незручні питання про життя, смерть та віру

«Опівнічна меса» повільна, естетична хоррор-драма від американського режисера Майка Фленегана. Складна, багатошарова розповідь про життя громади в похмурому, безперспективному рибальському поселенні на острові Крокет-Айленд. Пошук утіхи в церкві для нечисленних місцевих жителів обертається дилемою – сліпо вірити чи подолати страх, обмеженість суджень та докопатися до істини.

В історії Фленегана немає головних персонажів. Він ґрунтовно знайомить глядача з кожним мешканцем острова. Образи виходять наповненими та достовірними.

Майкл Фленеган давно зізнавався, що йому тісно у форматі фільму. Нарешті було реалізовано ідею створення серіалу. В інтерв'ю, які автор дав після виходу «Опівнічної меси», він розмірковує про те, з якою безпосередністю в дитинстві, у недільній школі ставив питання священикові: чому в «Біблії» стільки зла? Якщо ангели добрі – чому вони вбили немовлят?

Подібними питаннями «в лоб» Фленеган не лише порушує в серіалі, а й моделює ситуації, які показують, наскільки людині складно аналізувати та розмірковувати. Автор не прагне бути антирелігійним, його пошук відповідей спрямований на розуміння суті для набуття істинної віри.