Аналітики розповіли, чи зможуть нові Patriot та SAMP/T захистити Харків, Суми, Миколаїв та Чернігів

Зображення нових Patriot та SAMP/T
Зображення нових Patriot та SAMP/T

Експерти: Нові комплекси ППО не захистять деякі регіони України

За словами експертівї з аналізу відкритих даних Юліана Репке та Густава Карла Гресселя, комплекси ППО Patriot та SAMP/T не зможуть захистити Харків, Суми, Миколаїв та Чернігів. Про це повідомляє "Хвиля".

Зараз два комплекси ППО Patriot захищають Київ, один комплекс - Львів і Одесу. Комплекси є критично важливими для імпорту та експорту.

Україні було обіцяно поставити три нових комплекси ППО Patriot та ЗРК SAMP/T. Експерти вважають, що їх можуть використати для захисту Дніпра, Кривого Рогу, Вінниці та нової бази F-16 на заході України.

Однак їх не зможуть використовувати у Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Харківській, Чернігівській та Сумській областях, тобто надто близько до лінії фронту. Там існує велика ймовірність виявлення та знищення комплексів за допомогою російської зброї. Рішенням цієї проблеми може бути використання F-16 або удари вглиб території РФ, але поки що їх немає.

Також Грессель зазначив, що комплекси Patriot та SAMP/T не сумісні між собою і мають різне програмне забезпечення, тому один комплекс не може замінити чи захистити інший. У випадку, якщо одна система вийде з ладу, інша не зможе її замінити. Натомість, комплекси Patriot та німецька Iris-T взаємодоповнюють один одного.

Нагадаємо, у президента Франції Еммануеля Макрона відповіли, як Україна може використовувати французьку зброю.

Читайте також