Аргентина обрала нового президента

У цю неділю Хав'єр Мілей, лідер лібертаріанської партії, був обраний новим президентом Аргентини, повідомляє Bloomberg. Він здобув перемогу на другому турі виборів, набравши 56% голосів, тоді як його суперник, міністр економіки Серхіо Маса, отримав 44%.

Економіка Аргентини потерпає від тривалої інфляції, загрозливої рецесії та зростання бідності. Країна зазнає найгіршої економічної кризи за останні два десятиліття. У своїй виборчій кампанії Мілей обіцяв радикальні зміни, спрямовані на виправлення десятиліть неефективної політики, що знайшло підтримку серед населення, яке страждає від економічних проблем.

Плани президента-обранця включають проведення економічної шокової терапії. Він планує відмовитися від внутрішньої валюти песо на користь американського долара, закрити центральний банк та радикально зменшити державні витрати, щоб вивести країну з кризи.

Проте, існує ризик, що шокова терапія Мілея може привести до глибокої невизначеності для Аргентини. Деякі економісти попереджають, що доларизація економіки, коли міжнародні резерви вичерпані, може знову спровокувати гіперінфляцію.

Хав'єр Мілей вступить на посаду президента 10 грудня. Він є політиком, бізнесменом і економістом, а також депутатом парламенту від міста Буенос-Айрес. Свою популярність він здобув завдяки телевізійним виступам, де критикував аргентинських політиків.

Раніше, в кінці серпня, Аргентина опинилася на шостому місці в рейтингу найдепресивніших країн світу, складеному дослідницьким відділом Statista.