Архімандрит Говорун пояснив, чому деякі українці досі не зреклися Московської церкви

Українці залишаються прихильниками Московської церкви навіть за кордоном

Через російську агресію українці стають біженцями, але вже за кордоном усе одно продовжують бути прихильниками Московської православної церкви (УПЦ МП). Остання ж фактично залишається частиною Російської православної церкви (РПЦ), яка закликає вбивати українців. Причину такої ситуації пояснив відомий богослов архімандрит Кирило (Говорун) в інтерв'ю «Главкому».

Архімандрит додав, що хоча багато українців, які ходили до храмів УПЦ МП в Україні, залишилися прихильниками церкви навіть після переїзду за кордоном, є також ті, хто шукає альтернативу. Втім, знайти альтернативу за кордоном є дуже складно.

Ситуація стає унікальною, коли є випадки, коли громади українців хочуть бути самостійними, не співпрацювати з місцевим Константинопольським митрополитом. Проте, знаходити підтримку від УПЦ/ПЦУ їм поки що не вдається.

Архімандрит Кирило також наголосив, що УПЦ МП збільшується у таких країнах, як Італія та Німеччина. Велику взаємодію з УПЦ МП мають також Польща, Чехія та Словаччина.

Варто зазначити, що Московська церква продовжує залучати українців, зокрема видавши цього року православний календар з братією Києво-Печерської лаври в юрисдикції УПЦ МП російською мовою. Також РПЦ випустила власний «Патріарший календар», на якому зображені глава УПЦ МП Онуфрій та інші архієреї Московської церкви в Україні.