Армія РФ формує війська для наступу: в ISW оцінили можливість захоплення Харкова

У Інституті вивчення війни заявили, що російські війська формують Північне угруповання військ з елементів Ленінградського військового округу для операцій на Бєлгородсько-Харківському напрямку. Але у них недостатньо сил для захоплення Харкова або Сум.

Українська сторона посилалася на інформацію від військового оглядача Костянтина Машовця. Він стверджує, що російські війська продовжують перекидати до складу Північного угруповання військ нові військові частини 44-го армійського корпусу в межах Ленінградського військового округу.

За даними аналітика станом на 3 травня, російські війська перевезли до складу Північного угруповання військ особовий склад і техніку 30-го мотострілецького полку та 128-ї окремої мотострілецької бригади. Українському населенню намагаються зробити вигляд, ніби це всього лише передислокація до Північного угруповання військ з Курської області до Бєлгородської.

Зазначається, що підрозділи 30-го мотострілецького полку спочатку перевезли до Курськ, а потім перенесли до Бєлгородської області, ймовірно, для прийняття дій біля Харківської області.

Аналітик нагадав, що російські війська недавно підвищили кількість повітряних, безпілотних і ракетних ударів по прикордонних регіонах нашої країни, таких як Чернігівська, Сумська і Харківська області.

Машовець також повторив оцінку інформаційного центру ISW, згідно з якою російська Північне угруповання військ, ймовірно, не зможе успішно провести наступальну операцію для захоплення Харкова, але може спробувати обмежені наступальні дії або транскордонні рейди на територію Харківської та Сумської областей.

"Українські офіційні особи дедалі частіше попереджають про загрозу можливої майбутньої російської наступальної операції з метою захоплення Харкова. Однак російським військовим не вистачає необхідних для захоплення міста сил. Водночас, російські наступальні операції на Харків та Суми, будуть відволікати і перекидати Сили оборони з інших, більш важливих ділянок фронту", - заявляють у звіті ISW.

Джерело: РБК-Україна