AstraZeneca вперше визнала, що її вакцина від коронавірусу може викликати тромби

Фармацевтична компанія AstraZeneca визнала в суді, що її вакцина від Covid може викликати смертельний побічний ефект згортання крові. Ця реакція є дуже рідкісною, і на її основі був подано колективний позов на компенсацію від сімей, які стверджують, що їхні близькі постраждали від вакцини.

AstraZeneca заявляє, що причини згортання крові після вакцинації невідомі і можуть відрізнятися у різних людей. Компанія наголошує, що безпека пацієнтів є їхнім пріоритетом і регулюючі органи підтверджують, що користь від вакцини переважує ризики побічних ефектів.

«Причинно-наслідковий зв'язок у будь-якому окремому випадку буде предметом експертизи», - заявили в AstraZeneca.

Представники родин, які постраждали від побічних ефектів вакцини, висловлюють надію на отримання компенсації і справедливості. Юристи позивачів також звинувачують AstraZeneca у зволіканні з судовими процесами та вимагають визнання провини компанії.

Необхідно зазначити, що у Великобританії було продано близько 50 мільйонів доз препарату AstraZeneca. Офіційні дані свідчать, що щонайменше 81 британець помер від складностей, пов'язаних з утворенням тромбів після вакцинації.

Позови проти інших фармацевтичних компаній

Подібні позови проти фармацевтичних компаній також надходять до судів в Німеччині, Франції та Великій Британії. Багато пацієнтів вважають, що вакцини проти Covid-19 погіршили їхнє здоров'я. Однак, науковці наголошують, що користь від вакцинації переважує ризики побічних ефектів, і вакцини врятували мільйони життів у світі під час пандемії.

Також варто відзначити, що фармацевтична компанія Pfizer повідомила про збиток на початку 2023 року через скорочення попиту на препарати від коронавірусу. Проте компанія заробила значні суми від продажу вакцин у 2021 році.