Атака безпілотників у Казані: що відомо про авіаційний завод росіян

Удар дронів по авіаційному заводу у Казані

Зранку 17 квітня безпілотники Головного управління розвідки атакували авіаційний завод ім. Горбунова у Казані, який виробляє та ремонтує бомбардувальники Ту-22М та Ту-160М. Деталі про наслідки атаки поки невідомі, але цей інцидент має велике символічне значення, повідомляє Defense Express.

Цей авіазавод розташований на відстані понад 1000 км від кордону України і має важливе значення для системи військово-промислового комплексу Росії. Зокрема, Авіаційний завод в Казані був використаний як декорація під час одного з пропагандистських заходів з участю Путіна.

«За останні 2 роки на КАПО встигли провести модернізацію лише двох стройових бомбардувальників Ту-160 та виготовити ще два літаки цього типу із заготовок радянських часів», – розповідає Defense Express.

Один з недавніх епізодів, пов'язаних з цим заводом, був у лютому 2024 року, коли Путін відвідав його. Тоді стало відомо, що протягом останніх 2 років росіяни встигли лише модернізувати два бомбардувальники Ту-160 і виготовити ще два літаки цього типу за програмою «воспроизводства».

Окрім цього, росіяни планували зробити 70 літаків Ту-214 на цьому заводі, але плани не були виконані через незадовільний стан виробничих потужностей. Завод був оновлений лише на 40% від плану, що обмежило можливість розгортання виробництва. У зв'язку з цим росіяни змушені використовувати цех, призначений для іншого типу літака, для організації виробництва Ту-214.

На Казанському авіазаводі працює близько 8,5 тис. осіб, що робить його одним з найбільших підприємств російського ВПК. Порівняно, в штаті виробництва ракет комплексу дальньої авіації Х-101 налічується лише 1,6 тис. осіб.

Атаки безпілотниками в Росії

Нещодавно безпілотники також атакували три регіони в Росії. У Курську, Орлі та Білгородській області пролунали вибухи. Ці події призвели до тимчасового припинення роботи аеропортів у Казані, Нижньокамську та Нижньому Новгороді. Свідки поширюють фото та відео вибухів на територіях заводу у Казані.