Ауріці Ротару – 66. Творчий шлях артистки та архівні світлини

Ауріці Ротару молода співає пісні
Ауріці Ротару молода співає пісні

На сьогодні, 22 жовтня, свій 51-й день народження відзначає народна артистка України, співачка Ауріка Ротару. Вона відома своїми піснями, такими як "По любові", "Щастя - вільний птах" і "Я не можу без тебе".

Народна артистка України Ауріка Ротару народилася 22 жовтня 1958 року в селі Маршинці Новоселицького району Чернівецької області. Вона має трьох старших сестер і двох старших братів. Разом із сестрою Софією Ротару є різниця віку 11 років.

У свої 4 роки Ауріка Ротару вперше виступила на сцені і отримала свій перший гонорар. Глядачі пустили капелюхи по колу і зібрали для молодої співачки один карбованець.

У 1980 році вона закінчила Чернівецьке музичне училище ім. Воробкевича з диригентсько-хоровим відділенням.

Після першого курсу вона була запрошена до Чернівецької філармонії, де вона почала співати у вокально-інструментальному ансамблі "Черемош". Гастролі стали невідємною частиною життя виконавиці. Вбрання для солісток ансамблю, включаючи сестру Ауріки Лідію, вишивали майстрині з села Мілієве.

У 1985 році Ауріка закінчила педагогічний інститут в Одесі з вищою освітою та переїхала до Києва, де розпочала сольну кар'єру.

Вона продовжила свою творчу діяльність в Вінниці, а потім в Кримській філармонії. Вона також багато гастролювала зі своєю сестрою Софією Ротару і брала участь у фестивалях.

У своєму репертуарі вона виконує пісні румунською, українською та російською мовами. У 90-х роках вона гастролювала в Далекому Сході, Казахстані і Середній Азії та випустила три альбоми.

В даний час Ауріка Ротару виступає з концертами, проводить час зі своїми сестрами і братами і доглядає за своїм будинком під Києвом.

Відзначимо, що її сестра, Софія Ротару, та інші члени родини залишаються в Україні з перших днів війни. У інтерв'ю Ауріка Ротару розповіла про місцезнаходження своєї сестри Софії Ротару та події в її житті.

Також, в березні 2023 року на кордоні з Молдовою, було затримано вісім українців призовного віку, серед них син і онук співачки Софії Ротару. Після цього про них нічого не було чутно. Згодом, один з них опублікував кілька знімків у соцмережі, з яких можна зробити висновок, що він втек за кордон. Вважається, що 28-річний Анатолій Євдокименко виїхав з України до Франції.

Читайте також