Австралія вирішила утилізувати вертольоти, які просила Україна - ЗМІ

Австралія відмовила Україні в передачі гелікоптерів MRH-90 Taipan

Уряд Австралії планує утилізувати списані гелікоптери MRH-90 Taipan, про передачу яких просила Україна. Вертольоти списали у вересні, на 14 місяців раніше запланованого терміну, через проблеми з безпекою. Про це повідомляє телеканал ABC.

У липні 2023 року вертоліт MRH-90 Taipan зазнав аварії під час спільних австралійсько-американських навчань на північному сході Австралії. Тоді на борту вертольота перебували четверо австралійських військових, усі вони загинули.

"Україна подала офіційний запит на MRH-90 19 грудня 2023 року, незважаючи на задокументовані проблеми з їх безпекою та експлуатацією", - йдеться у публікації.

Це рішення спричинило протести з боку проукраїнських активістів, які вимагають передати вертольоти Україні.

"Ми оцінюємо ризики по-іншому. Ми перебуваємо в стані війни", - сказав Антон Богданович, який організував мітинг українських прихильників у Сіднеї в неділю.

Водночас посол України в Австралії Василь Мирошниченко сказав, що він "сподівається, що ще є можливість" передати вертольоти.

"Ми ще не отримали жодної відповіді", - сказав Мирошниченко.

Однак, за даними ЗМІ, процес розбирання гелікоптерів уже розпочався, оскільки жодна країна чи інша сторона не виявила інтересу до цілого гелікоптера.

Україна розчарована в рішенні Австралії

Австралія отримала запит від України на отримання списаних 45 армійських багатоцільових вертольотів Taipan. Машини коштують близько $20 млн кожна. ЗМІ повідомили, що австралійські техніки таємно розбирають усі гелікоптери і "ховають" їхні компоненти.

Гелікоптери Taipan перевершують свої аналоги за всіма ключовими показниками - швидкістю, дальністю, корисним навантаженням і об'ємом кабіни.