Банкіри прогнозують значну тенізацію бізнесу після підвищення податків

Застосування нових податків на ділову діяльність викличе зниження ефективності
Застосування нових податків на ділову діяльність викличе зниження ефективності

Збільшення оподаткування буде виштовхувати бізнес в тінь, впевнені учасники круглого столу "Зима близько: чи готовий бізнес до енергетичних викликів та нової податкової реальності", проведеного Фінансовим клубом.

Олег Федоренко, директор департаменту організації продажів корпоративним клієнтам ТАСкомбанку, передбачає, що збільшення податків примусить бізнес використовувати тіньову економіку, якщо він хоче вижити. Це також стосується населення.

Збільшення податків також призведе до стрімкого зростання інфляції та погіршення інвестиційного клімату, зауважує Олег Федоренко. Компанії будуть включати податки до вартості товарів, що призведе до їх подорожчання. Одночасно, це не стимулюватиме інвесторів вкладати кошти в Україну.

Оксана Стецьків, виконавча директорка напряму управління мережею Кредобанку, наголошує, що влада очікує отримати 140 млрд грн додаткових бюджетних коштів. Проте, це збільшення податків негативно вплине на ФОП першої, другої та четвертої групи, які є малим бізнесом та є найслабшою ланкою в економіці.

Валерій Терно, начальник управління корпоративних продажів ОТП Банку, стверджує, що збільшення податків призведе до зростання учасників бізнесу, які перейдуть в тіньову сферу, приховуючи дохідність та мінімізуючи податкове навантаження. Проте, це може негативно вплинути на співпрацю з банками, які не матимуть можливості надати достатній обсяг фінансування для такого боргу. Також, збільшення ПДВ може стати ще одним навантаженням на бізнес, але він буде продовжувати працювати, хоча й з меншими прибутками.

Читайте також