Банкіри розповіли, як підготували фінустанови до блекаутів

Банкіри розповіли про підготовку фінустанови до блекаутів
Банкіри розповіли про підготовку фінустанови до блекаутів

Мережа Power Banking, яка з'явилася восени 2022 року, знову стане актуальною під час наближення блекаутів в зимовий період 2024/2025.

Про це повідомили учасники круглого столу "Зима близько: чи готовий бізнес до енергетичних викликів та нової податкової реальності", організованого Фінансовим клубом.

"Банк добре підготувався. Це і забезпечення функціонування відділень, і складніші питання, такі як хмарні сервіси, зберігання інформації, проведення безперебійних трансакцій навіть під час блекауту. Ми також вирішили питання потужності системи, щоб навіть при тривалому відсутності електричного живлення здійснювати платежі клієнтів", - розповідає Валерій Терно, начальник управління корпоративних продажів ОТП Банку.

Навіть "екзотичними" рішеннями ОТП Банку став місцевий персонал. Вони вивезли певну кількість співробітників за кордон, щоб створити резервний офіс в разі непередбачуваних обставин.

"У нас всі відділення обладнані генераторами і стабілізаторами напруги. Навіть у випадку відсутності зв'язку, ми забезпечили всі відділення таким обладнанням", - повідомляє Олег Федоренко, директор департаменту організації продажів корпоративним клієнтам ТАСкомбанку. "Ми готові до блекаутів, готові до різних сценаріїв, включаючи тривале відсутність електричного живлення і зв'язку", - додає виконавча директорка напряму управління мережею Кредобанку Оксана Стецьків.

Олег Федоренко зауважує, що, якщо відділення знаходиться в бізнес-центрі або поруч, можна підключитися до загального генератора. Проте, власники окремих приміщень не завжди погоджуються на зміни, тому їм доводиться прикріплювати генератори до фасадів.

Для того, щоб уникнути постійного переміщення генераторів на вулицю і в приміщення, їх закріпляють біля будинків. "Багато орендарів погоджуються на це. Багато генераторів вже закріплені біля будинків і фасадів. Це може не завжди виглядати естетично, але воно працює. Ми навіть створили підпроєкт "Закріплення генераторів стаціонарно". Багато кому надають дозволи", - розповідає Оксана Стецьків.

Читайте також