Батьки обожнювали одне одного і дітей: друзі загиблої родини Базилевичів поділилися спогадами

Батьки і діти Базилевичів на весіллі
Батьки і діти Базилевичів на весіллі

Учора, 6 вересня Львів провів прощання з Євгенією Базилевич та її доньками Яриною (21 рік), Дариною (18 років) та Емілією (7 років), які загинули внаслідок ракетно-дронового удару 4 вересня. Близькі та друзі розповіли про родину.  

Усі, хто був близьким до родини, або коли-небудь перетинався з нею, підтверджують: родина - інтелігентна, батьки обожнювали як одне одного, так і дітей, вкладали душу у їхнє виховання. Кожна з дівчат була успішною.

Дарина Доскач, голова львівського осередку "Пласту", до якого належала сім'я Базилевичів, розповіла про їх зв'язок з організацією та про кожного із членів родини.

«Це сім'я дуже інтелігентна, і не просто так вони жили в самому центрі міста, бо Коновальця - це дуже дорогий, дуже відомий район у Львові. Там жили багато видатних представників інтелігенції. Зараз там також проживають багато їх нащадків», - зазначає Дарина Доскач. Вона певний час працювала разом із Яриною Базилевич. Згадує її так: «Вона була дуже розумною особистістю, мала великий досвід роботи у громадській сфері. Колеги захоплювалися нею, тим, як вона все педантично доводила до ідеалу. Ярина дуже добре знала англійську мову, була дуже ерудованою».

Доскач зазначила, що батьки дуже багато вкладали у трьох дівчат, займалися їхнім вихованням та розвитком. «У соцмережах батько, Ярослав Базилевич, викладав багато світлин - як вони з сім'єю проводили час, часто ходили в театри. Від подруг Ярини знаю, що вона дуже цікавилася мистецтвом», - каже Дарина Доскач.

«Зараз багато пластуни воює. Вже 63 пластуни поклали своє життя за волю України. Базилевичі - перші пластуни, принаймні, з тих, яких я знаю, які загинули як цивільні особи в цій війні», - додає вона.

Середня донька Базилевичів Даруся у свій час приєдналася до юнацького куреня імені Ганки Коренець. Вона була пластункою до 2021 року, після чого відштовхнулася від "Пласту", але зберігала гарні стосунки зі своїми подругами. «Янголоподібна, світла, розумна, мініатюрна дівчина, ніколи не казала поганого слова про когось», - так її згадують однокласники.

Найкраща подруга старшої доньки Базилевичів Ярини на ім'я Дарина (прізвище не називається) також шокована та осельлена. «Я не знаю, що робити далі. Справа в тому, що у мене є молодша сестра. Вона - ровесниця середньої доньки Базилевичів. Так ми і дружили: я з Яриною Базилевич, моя сестра - з Дариною Базилевич». Поступово ця дружба розширювалася й родинами. «Ми з сестрою часто бували вдома у Ярини. Там грали в настільні ігри - всі разом».

Подруга зауважила, що з Яринкою Базилевич вони познайомилися в школі. «Вона була дуже яскравою людиною, дуже позитивною. Вона постійно чимось зайнята: у школі то балет, то гімнастика, то музика. Коли вона виросла, вона одночасно працювала на трьох роботах (зокрема, в офісі "Львів - молодіжна столиця Європи 2025" - «Главком»). Яринка мала багато мрій і планів, шукала способи їх реалізації. Останнім часом вона планувала виїхати від батьків і почати самостійне життя».

Трагедія в Львові:

  • Базилевич Емілія - 7 років;
  • Базилевич Дарина - 18 років;
  • Базилевич Ярина - 21 рік;
  • Базилевич Євгенія - 43 роки;
  • Демидова Ірина - 52 роки;
  • Погорецький Олександр - 54 роки;
  • Арабський Юрій - 55 років.

Міський голова опублікував сімейне фото Базилевичів, під яким написав: «Після сьогоднішньої атаки живим на цьому фото залишився лише чоловік. Дружина Євгенія та троє їхніх доньок - Ярина, Дарина та Емілія - загинули у власному будинку».

Відомо, що Ярина Базилевич працювала програмним менеджером у офісі "Львів - молодіжна столиця Європи 2025".

Також відомо, що Євгенія Базилевич та її троє доньок були скаутами. 

Під удар у Львові потрапили три школи і центр творчості.

Також внаслідок ворожого нападу на Львів по вулиці Коновальця постраждав обласний Центр спортивної медицини і реабілітації. Пошкоджена його історична будівля. Вибито понад 70 вікон. Від удару вирушено рами. У шести кабінетах зруйновано стелі.

Крім того, у Львові зруйнована церква ПЦУ святого Юрія Переможця на вул. Чернівецькій.

Читайте також