Безкоштовного житла у Чехії більше не буде? Які варіанти є у біженців з України

Зміни у програмі підтримки українців у Чехії

З 1 вересня 2024 року вступають в силу зміни до програми підтримки українців із тимчасовим захистом у Чехії. За новими умовами, біженці повинні будуть виїхати з безкоштовного житла через 90 днів проживання і шукати житло самостійно. Зараз строк проживання становить 150 днів. Однак, уразливим групам, таким як багатодітні матері, люди від 65 років, вагітні жінки, люди з інвалідністю, буде продовжено право на безкоштовне проживання безстроково.

Позитивне рішення для українських біженців

Українських біженців цікавить, чи будуть враховані винятки для вразливих осіб щодо нового терміну проживання у безкоштовному житлі. За словами юридичної консультантки Міжнародної організації з міграції (МОМ) Терези Ібрагім, зміни стосуються всіх, без жодних винятків, і термін виїзду діє для всіх вразливих осіб. МОМ сподівається, що до вересня будуть запроваджені кілька програм допомоги, але наразі ситуація така, як є.

Можливості для отримання допомоги

Уразливим особам, які втратять безкоштовне житло у вересні, рекомендується подавати заявки на отримання фінансової допомоги. З січня 2024 року виплати на житло для таких осіб збільшилися. Є також можливість звернутися по надзвичайну екстрену допомогу в разі загрози втрати житла або відсутності засобів для існування.

Пошук житла для біженців

Українським біженцям, яким потрібно шукати житло, можна звертатися до неурядових організацій, які мають бази даних гуртожитків та надають допомогу у виборі житла. Можна також скористатися проектом Umapa, що збирає інформацію про гуртожитки в Чехії.

Робочі можливості для українських біженців

За даними дослідження компанії PAQ Research, більшість українських біженців у Чехії мають роботу та самостійно оплачують свої витрати на проживання. Проте біженці зазначають погані умови праці та низькі доходи. Вони також стикаються з незнанням чеської мови, що ускладнює пошук роботи відповідно до своєї кваліфікації. Кількість українських біженців, які займаються працею у Чехії, зростає, але все ще є труднощі.

Статистика біженців з України у Чехії

Згідно з даними МВС, на кінець січня в Чехії перебувало близько 380 тис. українських біженців. Більшість економічно активних українських біженців мали роботу, зокрема у Чехії або віддалено в Україні.