Безлімітна відпустка співробітникам. Чеська компанія пішла на цікавий експертимент

Компанія дарує співробітникам безлімітні відпустки
Компанія дарує співробітникам безлімітні відпустки

Багато компаній в Чехії, щоб залучити і зберегти кваліфікованих співробітників, почали надавати ряд корпоративних бонусів, таких як гнучкий графік роботи, можливість працювати вдома, чотириденний робочий тиждень, а тепер - безлімітну оплачувану відпустку. Про це повідомляє портал Novinky. Наприклад, компанія Seyfor, один з найбільших постачальників IT-рішень в Європі, пропонує своїм співробітникам необмежену оплачувану відпустку в їхніх офісах у Чехії та Словаччині. Керівництво компанії стверджує, що ця ініціатива допомагає знизити плинність кадрів. Минулого року плинність кадрів в середньому складала 1,3% на місяць. За словами генерального директора Seyfor Мартіна Циглера, більшість співробітників не зловживають безлімітною відпусткою та відповідально підходять до виконання робочих завдань. У середньому, розмір додаткової відпустки у чеському підрозділі компанії становить 3,25 дні або 26 робочих годин, а в словацькому офісі - 1,77 дня. Інструмент необмеженої відпустки став ключовим фактором при наймі персоналу, особливо на стратегічних посадах. Кандидати часто запитують про це під час співбесіди. Співробітники не зловживають цією можливістю та розглядають безлімітну відпустку як цінний час для непередбачених ситуацій. Концепція безлімітної відпустки також допомагає запобігти втомі і підвищити продуктивність, оскільки співробітникам дається можливість відновити сили. Весь колектив також радіє цьому бонусу.

Прийняття рішення щодо надання безлімітної відпустки залежить від успішності співробітника у виконанні його обов'язків. Найвищий рівень використання безлімітної відпустки в Seyfor наразі становить 15 днів понад стандартний п'ятитижневий графік. Проте є й працівники, які не використовують всі дні стандартної відпустки протягом року.

За словами менеджера з підбору персоналу Єви Латової, використання безлімітної відпустки пов'язане з корпоративною культурою, особистою відповідальністю та загальною обстановкою в компанії. Співробітники Seyfor знають, що всі пільги надаються з метою поєднання роботи і особистого життя. Вони відповідально ставляться до виконання своїх обов'язків і не зловживають жодними пільгами, включаючи безлімітну відпустку. Навіть через 1,5 роки після введення безлімітної відпустки, гнучкий графік роботи та можливість працювати вдома залишаються найпопулярнішими бонусами в компанії.

Також варто відзначити, що компанія Effectix пропонує своїм співробітникам необмежену оплачувану відпустку вже третій рік поспіль. У цій компанії цей підхід базується на принципі "роби все, що ти робиш, на користь Effectix". Співробітникам надається можливість відпочити, розв'язати особисті питання або відлежати від похмілля, але це не впливає на якість роботи і взаємодію з клієнтами.

З 1 липня 2024 року в Греції багато працівників будуть працювати шість днів на тиждень, якщо їхні роботодавці приймуть таке рішення. За шостий робочий день працівники будуть отримувати додаткову оплату. Ця ініціатива буде діяти для працівників у промисловості, роздрібній торгівлі, сільському господарстві та деяких видів послуг.

Читайте також