Білий дім, Конгрес, Пентагон: США обговорюють перегляд обмежень на удари України по РФ

Президент України йде на зустріч Конгресу США
Президент України йде на зустріч Конгресу США

Представники влади США розглядають можливість змінити політику використання Україною американської зброї для ударів по Росії

Представники влади США розглядають можливість змінити політику використання Україною американської зброї для ударів по території Росії. Хоча офіційна позиція залишається незмінною, висловлювання посадових осіб свідчать про готовність до обмежених змін. Про це йдеться у публікації "Голосу Америки".

Білий дім

Джейсон Ізраель, спеціальний помічник президента США, заявив, що змін у політиці буде, проте він додав, що обмеження переглядаються щодня. "Ми переглядаємо політику щодня, якщо є причина внести дуже невеликі коригування в політиці, або зробити виняток із якоїсь конкретної причини", - сказав він.

Рада національної безпеки

Майкл Карпентер, старший директор з питань Європи, зазначив, що змінити політику так, щоб Україна могла використовувати американську зброю для ударів по аеродромах по всій Росії, є нереалістичним. Він пояснив, що деякі аеродроми, з яких злітають бомбардувальники, розташовані далеко від України, тому це неможливо зробити. Також, вважає він, що "не вдасться ніколи впоратися з усіма аеродромами у Росії, якщо не охоплювати всю Росію". "У Білому домі вважають, що найкраще застосування американських ракет, виданих Києву, - це в Криму та на окупованому Донбасі", - заявив Карпентер.

П'ятикутник

Генерал Пет Райдер, представник Пентагону, підкреслив, що Міністерство оборони США продовжує регулярно спілкуватися з Києвом щодо його потреб. Крім того, США вже надали дозвіл на удари по Росії для безпеки України, але політика ударів на великі відстані не змінилася. "Ми не перебуваємо у стані війни з Росією. Ми не прагнемо конфлікту, але ми підтримуємо право України на самозахист", - підкреслив він.

Державний департамент

Крістофер Сміт, заступник помічника Держсекретаря США, заявив, що розмови щодо дозволу на удари американською зброєю вглиб території РФ продовжуються. "Ми працюємо з Україною над цим питанням і допомагатимемо їй протистояти загрозам", - сказав він.

Конгрес

Майк Джонсон, речник Палати представників, висловив підтримку Україні і виступив за дозвіл на удари по Росії на великі відстані. "Я пояснив, що Конгрес надав Україні гнучкість у використанні зброї та допомоги. Ми підтримуємо народ України в його боротьбі проти російської агресії", - заявив він. Гакім Джефріс, лідер меншості демократів у Палаті представників, також підтримав допомогу Україні в боротьбі проти російської агресії.

Президент України Володимир Зеленський закликав США дозволити використання українською зброєю для ударів по авіації ворога на території РФ для захисту українців від російських атак.

Читайте також