Головна

Більше половини нових ФОПів в Україні відкрили жінки: який бізнес обирають найчастіше

Підприємці жінки в Україні

Жінки створюють більшість нових ФОПів у 2024 році

За даними Єдиного державного реєстру, понад 43 тисячі ФОПів були створені жінками в Україні у 2024 році. Ця цифра становить більше половини від загальної кількості нових ФОПів за перший квартал цього року. Жінки найчастіше обирають сферу роздрібної торгівлі, надання індивідуальних та інформаційних послуг. В той же час, чоловіки частіше віддають перевагу комп'ютерному програмуванню та оптовій торгівлі.

Рекордна кількість ФОПів створено жінками

За перший квартал 2024 року жінки-підприємці створили 43 554 нових ФОПів, що становить 59% від загальної кількості нових бізнесів. Це рекордна цифра за останні роки. Водночас, чоловіки відкрили 30 496 нових ФОПів за той самий період. У порівнянні з 2021 роком, частка жінок серед новостворених ФОПів збільшилась з 51% до 59%.

Найпоширеніші види діяльності серед жінок-ФОПів - роздрібна торгівля (68% жінок), надання інших індивідуальних послуг (89% жінок) та інформаційні послуги (63% жінок). Чоловіки ж найчастіше обирають комп'ютерне програмування (58% чоловіків) та оптову торгівлю (52% чоловіків).

Закриття ФОПів у 2024 році

Припинили свою діяльність майже 31 тисяча ФОПів за перші 4 місяці 2024 року. Найбільше бізнесів було закрито в Києві, на Харківщині та Дніпропетровщині. Більшість закритих ФОПів працювали у сфері роздрібної торгівлі. У той же період, було відкрито понад 74 тисячі нових бізнесів.

Реєстрація ФОПів українцями в Польщі

За останній період, українці зареєстрували понад 30 тисяч нових компаній в Польщі, що становить 10% від загальної кількості зареєстрованих у цей період індивідуальних підприємців. За два останні роки було зареєстровано понад 48 тисяч ФОПів. Реєстрація нових бізнесів у Польщі зросла після початку вторгнення і перевищила 200 на місяць.

Читайте також: