Більшість допущених до Олімпіади спортсменів з РФ і Білорусі підтримують війну

Зображення спортсменів з РФ та Білорусі, що підтримують війну
Зображення спортсменів з РФ та Білорусі, що підтримують війну

Більшість російських і білоруських спортсменів, яким дозволено брати участь у Олімпійських іграх у Парижі, мають зв'язки з військовими чи службами національної безпеки Росії або підтримують війну в Україні. Про це повідомляє Bloomberg.

За даними правозахисної організації Global Rights Compliance, 33 із 59 спортсменів, які отримали дозвіл на участь в Олімпійських іграх, порушили вказівки Міжнародного олімпійського комітету. Інформація про це міститься у 223-сторінковому звіті Global Rights Compliance.

Президент цієї організації Уейн Джордаш заявив, що МОК у червні отримав його лист, у якому було висловлено занепокоєння. Проте, комітет не провів обговорення цього питання і проігнорував ще два листи.

Він сказав, що МОК "фактично відмиває свою спортивну позицію", не застосовуючи належним чином встановлені правила.

Джордаш зазначив, що якби МОК не проводив принципи і не пропагував їх, то позиція комітету була б менш виразною.

У звіті також вказано, що 12 спортсменів мають зв'язки з військовими та силами безпеки через такі органи, як Центральний спортивний клуб армії або ЦСКА, який підпорядковується Міністерству оборони Росії. Також було виявлено, що 13 осіб лайкають або поширюють провоєнні чи антиукраїнські пости в соціальних мережах.

Раніше повідомлялося, що Міжнародний олімпійський комітет опублікував оновлений список нейтральних спортсменів з російськими і білоруськими паспортами, яких визнали такими, що відповідають умовам нейтральності.

Запрошення і допуск на Олімпійські ігри отримали 16 спортсменів з білоруськими паспортами і 15 спортсменів з російськими паспортами. Проте, 18 спортсменів з російськими паспортами і 7 з білоруськими відмовились приймати запрошення.

Читайте також