Блінкен і Столтенберг зробили заяви щодо України і саміту НАТО

Блінкен і Столтенберг зробили заяви щодо України і саміту НАТО

Держсекретар США Ентоні Блінкен зазначив, що стратегія Заходу стосовно допомоги Україні відображає результативність у відбитті російської агресії. Він також висловив переконання, що рішення, прийняті на саміті НАТО, сприятимуть успіху нашої країни.

"Українська стратегія, яку ми маємо і яку ми реалізуємо індивідуально і колективно вже майже 2,5 роки, демонструє ефективні результати в забезпеченні того, що Україна може відбити російську агресію, і вона зробила це дуже добре. Пам'ятайте, що метою Путіна було стерти Україну з мапи, припинити її існування як незалежної країни і приєднати її до Росії. Нам це не вдалося. Проте, ми хочемо переконатися, що Україна досягла успіху, що вона самостійно стоїть на власних ногах у військовому, економічному та демократичному плані, і ми допомагаємо їй у цьому. Це є показником майбутнього успіху. Рішення, які будуть прийняті на саміті (НАТО - ред.), будуть сприяти цим зусиллям, і деталі будуть оголошені через кілька тижнів", - заявив він на пресконференції у Вашингтоні.

За словами Блінкена, США активно працюють над прискоренням доставки американської допомоги на фронт в Україні. Він також підкреслив, що це ефективний спосіб стабілізувати лінію фронту та зупинити російський наступ, але найбільшу роль відіграє мужність та стійкість українців.

Держсекретар США наголосив, що у разі потреби будуть введені нові санкції проти Росії, щоб продовжувати тиск і припинити агресію.

Блінкен також згадав про сприяння Китаю російській військовій машині.

"Ми спостерігаємо за країнами, які підтримують російську оборонно-промислову базу і дозволяють Росії продовжувати війну, зокрема Китаєм. Важливо зауважити, що ми хвилюємось не тим, що Китай постачає зброю до Росії, але саме тим, що вони забезпечують критичну підтримку російській оборонно-промисловій базі... Близько 70% верстатів, які Росія імпортує, походять з Китаю; 90% мікроелектроніки - також з Китаю. Це дозволяє Росії підтримувати свою оборонну-промислову базу, військову машину та ведення війни. Це має припинитися", - заявив він.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що на даний момент обговорюються "багато практичних досягнень щодо України перед майбутнім самітом НАТО".

"Ми згодні щодо плану НАТО щодо тренувань та допомоги Україні у сфері безпеки. Ми спостерігаємо нові оголошення, і я очікую на нові оголошення щодо більшої військової підтримки України", - сказав він.

Столтенберг також підкреслив, що на саміті буде розглянуто питання про приєднання України до Альянсу.

"Деталі щодо формулювань, про які ми домовимося, зараз обговорюються між союзниками, але я впевнений, що до саміту досягнемо гарної домовленості щодо прийняття рішення", - додав він.

Джерело: Українська правда

Читайте також: