Bloomberg: Розвідка США розкрила нові деталі російського втручання у вибори

Портрет Володимира Путіна, президента Російської Федерації
Портрет Володимира Путіна, президента Російської Федерації

За словами представника Управління директора національної розвідки США, спроби Росії вплинути на вибори в країні стали більш хиткими. Посадовець попередив, що діяльність Москви перевищує передбачувану змову, яка була розкрита цього тижня.

За інформацією від представника розвідки, Росія використовує штучний інтелект та фірми, що надають послуги з впливу, для націлювання на "коливні штати" США. Також вони посилюють розділяючі наративи.

Адміністрація Байдена оприлюднила звинувачення проти двох російських громадян, яких звинувачують у фінансуванні таємної кампанії впливу на підтримку колишнього президента Трампа проти віце-президента Гарріс.

Представник розвідки також підкреслив, що Росія має інші активи, і США проводять контрзаходи.

В оновленому звіті про безпеку виборів ODNI заявляє, що Росія прагне посилити розділяючу риторику та впливати на результати виборів. Це відповідає зовнішньополітичним цілям Москви щодо послаблення США та підриву підтримки України.

США посилили пильність щодо безпеки виборів після спроб іноземних супротивників втрутитися у вибори 2016 та 2020 років. Заходи уряду включають тісну координацію агенцій, викриття зусиль груп, підтримуваних державою, та звинувачення окремих осіб.

Розкрита цього тижня змова розкриває, як Росія використовує правих впливових осіб у соцмережах для пропаганди інтересів Москви серед американців.

Уряд Путіна намагається використовувати впливових осіб у США, оскільки вважає це ефективнішим способом обману та впливу на американців.

Розвідувальні агенції попередили про спроби Росії та Ірану вплинути на президентські вибори в США 2024 року. Також було звинувачення Ірану у зламі президентської кампанії Трампа.

Влада США також заявила, що вони уважно стежать за можливим впливом акторів, пов'язаних з Китаєм, на додаткові перегони.

Росія залишається головним занепокоєнням США серед трьох супротивників, враховуючи її технічні можливості та обсяг діяльності.

Читайте також