Bloomberg: Союзники України розглядають можливості припинення вогню

Люди вітають один одного в Україні
Люди вітають один одного в Україні

Деякі союзники України починають обговорювати можливі шляхи завершення війни з Росією, що хвилює інші західні столиці щодо можливого тиску на Україну для укладення передчасного перемир'я.

За інформацією Bloomberg, в рамках обговорень стратегії на наступний рік, західні офіційні особи серйозно розглядають можливість припинення конфлікту шляхом переговорів. Проте, рішення про переговори залишається за Києвом, і ніхто не намагається тиснути на президента Зеленського.

Зеленський зазначав, що поступки Росії були несправедливими і висував такі вимоги як вступ до НАТО та ЄС, економічні та безпекові угоди, поставки більш сучасної зброї. Однак, забезпечення безпеки України від майбутніх російських атак та недовіра до російської сторони щодо переговорів залишаються ключовими проблемами. Також, переговори повинні уникнути гіркого досвіду Мінських угод, які не принесли попередніх результатів.

Деякі союзники вважають, що період між виборами в США та інавгурацією президента може створити можливість для угоди. Однак, інші опасаються, що Путін може скористатися невизначеністю щодо політики США.

Німецький канцлер Шольц заявив, що зараз настав момент для обговорення швидкого завершення війни. Водночас, найбільшою проблемою залишається допомога Україні у відновленні енергетичних потужностей перед зимою та протистояння російському наступу.

Згідно з опитуванням, більшість українців відкидають ідею територіальних поступок, але кількість протилежно настроєних зменшується, якщо буде гарантія членства в НАТО та ЄС.

Читайте також