Bloomberg: Україна отримала першу партію винищувачів F-16

Перша партія винищувачів F-16 українського авіаційного флоту
Перша партія винищувачів F-16 українського авіаційного флоту

Перша партія винищувачів F-16 прибула в Україну

За інформацією джерел Bloomberg, перша партія винищувачів F-16, надана Україні союзниками з НАТО, вже прибула до країни. Це може значно посилити обороноздатність України та здатність протистояти можливим російським атакам.

Зазначається, що передача американських літаків повинна була відбутися до кінця липня, і цей термін було дотримано. Наразі невідомо, чи готові українські пілоти, які проходили навчання з західними союзниками, негайно використовувати ці літаки, або цей процес ще займе певний час.

Отримання F-16 було складним процесом, пов'язаним з різними перешкодами. Також ставилися питання щодо необхідної запасної частини та мовних бар'єрів між українськими пілотами та закордонними інструкторами. Також було занепокоєно недостатком злітно-посадкових смуг в Україні та їхньою вразливістю до російських атак.

До цього часу українські пілоти отримували навчання на F-16 за кордоном, зокрема в США. Але ситуація на полі бою змінилася, і враховуючи постійний розвиток безпілотників та посилення протиповітряної оборони Росії, отримання власних винищувачів стало більш актуальним.

Навіть якщо спочатку передано невелику кількість літаків, то згодом це допоможе Україні нарощувати свій потенціал для протидії повітряній перевазі Росії. Це вкрай важливо, оскільки провокації з боку Росії в результаті руйнували енергетичну інфраструктуру країни, що призводило до відключення електроенергії.

Читайте також