Бойлер: який краще обрати і чому

Порівняння типів бойлерів та їх властивості
Порівняння типів бойлерів та їх властивості

Гаряча вода вдома - основна потреба в сучасний час. Щоб мати змогу зручно виконувати роботу по дому, таку як миття посуду, прийняття душу і прання одягу, потрібно мати бойлер. Але як правильно вибрати бойлер серед великого асортименту, який пропонують магазини? Чому краще вибрати бойлер з сухим теном, хоча він може бути дорожчим? Зазначимо, що інтернет-магазин Венкон продає бойлери за ціною виробника, отже вони можуть мати більш привабливу ціну.

Критерії вибору бойлера

При виборі бойлера потрібно звертати увагу на наступне:

  • Виробника. Краще обирати відомі бренди, які зарекомендували себе на ринку.
  • Об'єм. Для квартири або дачі, якою користуються час від часу, підходять бойлери об'ємом до 30 літрів. Для двох осіб кращим вибором будуть моделі від 40 до 65 літрів, а для сім'ї з трьох осіб - не менше 70 літрів. Якщо в квартирі проживає багато людей, потрібен бойлер ще більшого об'єму.
  • Потужність. Чим більший бойлер, тим вища його потужність. Наприклад, моделі на 30 літрів мають потужність від 1 до 1,5 кВт, а бойлери об'ємом від 100 до 150 літрів - не менше 2,1 кВт.
  • Час нагріву. Чим більший об'єм, тим більше часу потрібно для нагрівання води. Наприклад, бойлер на 30 літрів нагрівається близько 1,5 години, тоді як бойлер на 120 літрів потребує не менше 4 годин.
  • Тип трубчастого електронагрівача (ТЕН): мокрий і сухий. Зупинимось докладніше на цьому.

ТЕНи: який краще вибрати?

ТЕН - це елемент, завдяки якому вода нагрівається в бойлері. Є два типи ТЕНів: мокрий і сухий.

Мокрий ТЕН розміщується безпосередньо у воді. Він працює схоже на великий кип'ятильник і має форму зігнутої спіралі. Спіраль може бути зі змішаного металу, але найчастіше використовується мідь.

Однією з переваг мокрого ТЕНа є його низька вартість. Однак у нього є кілька недоліків:

  • Часті поломки: постійний контакт з водою спричиняє утворення накипу на ТЕНі, тому його потрібно регулярно чистити або замінювати.
  • Складність заміни: для заміни ТЕНа потрібно повністю спустити воду з бака.
  • Відносна небезпека: прямий контакт з водою може призвести до ураження електричним струмом.

Сухий ТЕН не контактує з водою. Нагрівальний елемент знаходиться у спеціальній колбі, яка нагріває воду. Такі моделі є більш сучасними.

Сухий ТЕН також має свої недоліки:

  • Складність ремонту: через складну конструкцію, ремонт сухого ТЕНа затратніший, але не потрібно повністю спустошувати бак.
  • Вища ціна: ціни на бойлери з сухим ТЕНом зазвичай вищі, але вибір магазину може допомогти знайти вигідну пропозицію.

Переваги бойлерів із сухим ТЕНом:

  • Безпека: не тільки відсутній прямий контакт з водою, але й сам елемент зроблений з кераміки, що зменшує ризик ураження електричним струмом.
  • Тривалість роботи: сухий ТЕН працює без поломок тривалий час, оскільки накип на нього не утворюється.
  • Компактність: сухий ТЕН займає менше місця, тому в бойлері можуть бути встановлені два ТЕНи, які можна використовувати одночасно або по черзі.

Економія при покупці бойлера може привести до частіших і дорожчих ремонтів в майбутньому. Тому краще звернути увагу на моделі з сухими ТЕНами і купувати бойлери за ціною виробника в надійних магазинах побутової техніки для дому.

Читайте також