Борель закликав Китай вплинути на Росію для припинення війни в Україні

Діпломатка Борель закликала Китай вплинути на Росію
Діпломатка Борель закликала Китай вплинути на Росію

Високий представник ЄС Боррель зустрівся з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї

Високий представник ЄС з закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель провів зустріч з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї на Регіональному форумі АСЕАН у В'єнтьяні, Лаос. Сторони обговорили відносини між ЄС та Китаєм. Боррель наголосив на необхідності взаємного визнання занепокоєнь один одного. Він особливо зосередив увагу на підтримці Китаєм агресії Росії проти України, яка має негативний вплив на відносини ЄС-Китай.

Боррель пояснив, чому ЄС розглядає війну Росії проти України як загрозу для Європи. Він висловив занепокоєння тим, що Китай експортує великі обсяги товарів подвійного призначення, які допомагають Росії збільшувати її військовий потенціал.

Високий представник закликав Китай використати свій вплив на Росію для припинення війни та підтримки мирного процесу в Україні. Однак спільна заява Китаю та Бразилії у травні 2024 року не сприяє досягненню цих цілей.

Боррель назвав другою проблемою у відносинах ЄС-Китай вплив економічної політики та субсидій Китаю, які викликають дисбаланс на ринку ЄС. Він закликав Китай вирішити ці проблеми та усунути причини нерівності в торговельних відносинах.

Щодо Тайваню, Боррель підтвердив позицію ЄС, що будуть підтримувати політику "одного Китаю" і визнавати уряд КНР єдиним законним урядом Китаю, проте при цьому буде зберігатися близьке співробітництво з Тайванем без дипломатичного визнання.

Стосовно Близького Сходу, Боррель дізнався про підсумки зустрічі палестинських фракцій, яка відбулася у Пекіні. Він підкреслив, що розкол серед палестинців завдає шкоди палестинському народу. Він підтримав зусилля з подолання цього розколу і відзначив єдність ЄС у підтримці рішення щодо створення двох держав.

Нагадаємо, що спецпредставник Китаю проведе новий раунд переговорів щодо України з країнами Глобального півдня.

Читайте також