Боррель запропонував використати валютні резерви росії на повоєнне відновлення України

Верховний представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Жозеп Боррель пропонує, щоб країни Євросоюзу передали заморожені валютні резерви росії на повоєнне відновлення України.

Європейський політик навів ситуацію із замороженими в США активами центрального банку Афганістану. У лютому цього року США взяли під контроль мільярди доларів його резервів, щоб оплачувати з них компенсації жертвам тероризму й гуманітарну допомогу країні.

«Я тільки за, оскільки цей крок є абсолютно логічним. Було б логічно розглянути аналогічні дії із резервами росії. У нас є гроші в кишенях, і хтось повинен мені пояснити, чому можна так робити з афганськими грошима і не можна з російськими», – сказав Жозеп Боррель.

Зараз питання оплати відновлення України – одне з ключових на порядку денному. Для цього буде потрібна неймовірна сума грошей, а основний тягар при цьому ляже на країни Євросоюзу. Суми, зібрані на конференціях донорів, – це крапля у морі, тому що відновлення України коштуватиме сотні мільярдів євро.