Боррель: Жорстока війна Росії проти України несе екзистенційну загрозу для Європи

Війна Росії проти України загрожує Європейському Союзу

Жозеп Боррель, високий представник ЄС, висловив занепокоєння щодо повномасштабної агресії Росії проти України і її наслідків для Європейського Союзу. Він заявив, що ця війна становить загрозу для всієї Європи і змушує ЄС зосередити свою увагу на обороні. Висловивши підтримку Україні, Боррель застеріг, що перемога Росії над нею буде небезпекою для всього регіону.

"Якщо Путіну вдасться знищити незалежність України, він там не зупиниться. Це надішле небезпечний сигнал щодо нашої спроможності відстоювати те, у чому ми переконані", - заявив Боррель.

Боррель наголосив на необхідності зміни парадигми Європейської оборони. Він зауважив, що спільний ринок і торгівля не є достатньою гарантією зовнішньої безпеки ЄС. Він закликав країни Євросоюзу взяти на себе відповідальність за свою безпеку і побудувати сильну європейську оборонну систему. При цьому, він підкреслив, що це не означає створення європейської армії, але потребує збільшення оборонних витрат країн-членів ЄС.

Боррель також наголосив на необхідності більш ефективного використання оборонних витрат і зміцнення співробітництва між європейськими країнами. Він відзначив, що лише 18% військового обладнання, яке закуповують країни ЄС, є результатом спільних закупівель. Боррель закликав до посилення співробітництва в цій сфері.

"Нам також необхідно зробити негайний стрибок вперед в оборонній промисловості. Один з головних уроків російської війни проти України полягає в тому, що технологічна перевага є ключовою", - зазначив Боррель.

За словами Борреля, країни ЄС повинні зробити все можливе, щоб гарантувати свою безпеку і стримати будь-якого агресора. Він закликав країни-члени ЄС збільшити оборонні витрати до принаймні 2% від ВВП. У той же час, він сподівається на більш ефективне використання цих ресурсів і забезпечення збройних сил європейських країн сучасним обладнанням.

Джерело: Укрінформ