Боррель зробив заяву щодо державності Лівану

Глава Єврокомісії виступає на прес-конференції
Глава Єврокомісії виступає на прес-конференції

Момент істини для Лівану

Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що Ліван потрапив у критичний момент існування, де все залежить від того, чи зможуть сторони оголосити перемир'я та утриматися від подальших військових дій. В ході неформальної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, він закликав до політичного рішення, яке запобігло б подальшій ескалації конфлікту та колапсу державних інституцій країни.

Виступаючи в Мексиці перед журналістами, Боррель наголосив, що Європейський Союз завжди сприяв дипломатичному вирішенню конфлікту в Лівані, закликаючи до негайного припинення вогню та формування нового уряду в країні. Високий представник ЄС також відзначив, що удари Ізраїлю по лідерах "Хезболли" на території Лівану спричинили значні жертви та порушили суверенітет країни.

"Європейський Союз поновлює свій заклик до негайного припинення вогню між "Хезболлою" й Ізраїлем та закликає обидві сторони до повної та симетричної імплементації резолюції Ради Безпеки ООН 1701, до гарантування безпечного повернення переміщеного населення обох сторін, в межах ширшого врегулювання шляхом переговорів... Має бути забезпечений суверенітет як Лівану, так і Ізраїлю" - заявив Боррель.

У контексті загострення конфлікту, Європейський Союз надав значну фінансову допомогу Лівану. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про виділення 1 мільярда євро для підтримки країни, з яких 500 мільйонів євро вже були виділені в серпні. Крім того, ЄС та Європейський фонд миру домовилися надати Лівану ще 25 мільйонів євро та гуманітарну допомогу для забезпечення безпеки та стабільності в регіоні.

Збройні сили Лівану також зіграють важливу роль у відновленні стабільності. Високий представник ЄС закликав їх стати гарантом внутрішньої та регіональної безпеки, щоб країна могла повернути собі монополію на використання сили. В цьому контексті надання допомоги від ЄС може бути критичним елементом.

Країни ЄС також закликали провести невідкладну зустріч Ради Безпеки ООН та прикласти максимум зусиль для припинення вогню та вирішення конфлікту.

Джерело: Укрінформ

Читайте також