Бразильсько-українська космічна програма: український посол оцінив шанси на відродження

Український посол оцінює шанси космічної програми
Український посол оцінює шанси космічної програми

Україна була розчарована розірванням Бразилії договору про космічний комплекс "Циклон-4" і її вихід з проєкту. За словами українського посла в Бразилії Андрія Мельника, це рішення негативно вплинуло на відносини між двома країнами. Він також зауважив, що Україна вклала в цей проєкт багато коштів.

Проте відновлення бразильсько-української космічної програми невірогідне. Посол зазначив, що спільне будівництво космодрому в Бразилії ніколи не ставало справжньою історією, і наразі виключено його відновлення. Замість цього, Україна шукає нові точки співпраці в космічній сфері з Бразилією.

Посол також розповів, що російському президенту Володимиру Путіну загрожує арешт, якщо він відвідає саміт G-20 в Бразилії у 2024 році. Також президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва отримав запрошення від Володимира Зеленського відвідати Україну, але поки не дав по пропозиції відповіді.

Україна також активно співпрацює з китайським експертним середовищем у питаннях космічної програми Бразилії, але посол утримався від коментарів про внесок Бразилії у цей процес.

Читайте також