Британець виграв суд в Україні проти РФ за тортури в полоні

Британський військовий, що потрапив у російський полон, виграв суд

Колишній військовий з Великої Британії, Шон Піннер, який воював в Україні і потрапив у полон у Маріуполі у 2022 році, отримав перемогу в судовій справі проти Росії. Про це повідомляє видання The Daily Mail.

Рішення про компенсацію за тортури в російському полоні було прийняте Солом'янським районним судом у Києві, до якого Піннер подав позов у жовтні 2023 року. Сума компенсації не розголошується.

Згідно з The Daily Mail, Москва, можливо, ігноруватиме це рішення, але справа може створити прецедент для інших військовополонених, які також можуть подати скарги проти Росії. Сам Піннер заявив, що має намір боротися за справедливість в британських судах.

Ми вже розпочали цей процес і не здамося. Росія повинна нести відповідальність за те, як вони поводилися зі мною, і рішення українського суду є першим кроком. Коли Росія повернеться до реального світу, їй доведеться врегулювати ці судові справи. Це стосується майбутнього, можливо, через 10 або 20 років

За звістками ЗМІ, ще один британець, Ейден Аслін, який також був у російському полоні, планує подати позов проти Росії незабаром.

Піннер і Аслін були звільнені з полону у вересні 2022 року після п'ятьомісячного ув'язнення. У спільному інтерв'ю The Daily Mail вони розповіли про тортури, якими їх піддавали в російському полоні. За їхніми словами, тортури можливо тривали кілька годин: вони отримували електричний шок, наносили їм ножові поранення та постановляли видимі смертні вироки.