Британія та ЄС проведуть саміт для покращення відносин після Brexit

Лідери Великобританії та ЄС на саміті
Лідери Великобританії та ЄС на саміті

Лондон та ЄС планують провести свою першу двосторонню зустріч найближчими місяцями у рамках спроби нового прем'єр-міністра Британії Кіра Стармера відновити відносини з Брюсселем після Brexit, повідомляє FT.

За словами офіційних осіб ЄС та Великої Британії, така зустріч розглядається як частина зусиль з перезавантаження двосторонніх відносин.

Стармер продовжить свої зусилля з відновлення позицій Британії на світовій арені на саміті Європейської політичної спільноти (ЄПС), на який він запрошений, де будуть присутні майже 50 європейських лідерів.

Глава Євроради Шарль Мішель можливо обговорить ідею двостороннього саміту ЄС і Лондона з Стармером.

Плани щодо саміту ЄС та Лондона знаходяться на ранній стадії, але Стармер вже показав свою бажання відновити співпрацю з брюссельськими інституціями.

Новий британський прем'єр планує укласти широкомасштабний пакт про оборону й безпеку між Великою Британією і ЄС, а також зменшити торговельні напруженості.

ЄС не проводив офіційного саміту з Британією після її виходу з Союзу в 2020 році, але співпрацював через технічні комітети, які були створені в межах двосторонньої торговельної угоди.

"Якщо ми проводимо саміти з США чи АСЕАН, то цілком логічно було б провести саміт з Великою Британією, нашим найближчим сусідом", - сказав один з дипломатів ЄС.

Представники ЄС не виключають можливості нової форми відносин з Лондоном, якщо буде бажання мати більш стратегічну співпрацю.

"Що нам важливе, це виконання наявних угод. Це ті червоні лінії, які ми маємо", - додав європейський чиновник.

Після напружених відносин між ЄС і Лондоном під час Brexit, новий уряд Британії прагне до повного перезавантаження.

Джерело: ZN.UA

Читайте також