Британська розвідка пояснила, завдяки чому Україна відновила судноплавство в Чорному морі

Українські порти змогли експортувати більше сільськогосподарської продукції, ніж будь-коли після російського вторгнення, завдяки створенню сприятливих умов експортного маршруту морських перевезень. Таку інформацію оприлюднило міністерство оборони Великої Британії у своєму Twitter-акаунті.

За зведеннями, експорт сільськогосподарської продукції перевищив щомісячні обсяги, досягнуті в рамках "зернової угоди", яку реалізується за посередництва ООН і Туреччини, коли кораблі підлягали російським перевіркам.

Україна досягла цього, оскільки не дозволила російському Чорноморському флоту діяти у західній частині Чорного моря, де він перебуває під загрозою з боку українських ракет та безпілотних надводних кораблів

За даними британської розвідки, підтримку ринку сприяє зменшення страхових премій за посередництвом Великої Британії в рамках страхового пакету Unity Facility, а також оголошення про те, що Туреччина, Румунія та Болгарія сформували військово-морські сили протимінного захисту.

Стан цього експортного маршруту життєво важливий у довгостроковій перспективі для експортних доходів України

Віцепрем'єр Олександр Кубраков повідомив, що наприкінці грудня об'єм експорту української продукції через тимчасовий коридор досяг майже 13 млн тонн, тоді як на початку місяця ця цифра становила 7 млн тонн.