Британська розвідка вказала, що підриває ефективність армії РФ

Корупція в російській армії підриває її ефективність

Міноборони Великої Британії повідомили у Twitter, що корупція, яка процвітає у російській армії, суттєво підриває її ефективність. Однак, прогрес у боротьбі з хабарництвом в найближчий час неправдоподібний.

Розслідування британської розвідки, яка проаналізувала статтю російського видання "Верстка", розкрило моделі корупції та систему хабарів, що використовуються російськими військовослужбовцями та їхніми командирами.

Хабарі давалися або вимагалися за різні "послуги", такі як відпустка, атестація фізичної підготовки, підвищення військового звання, отримання водійських прав чи уникнення покарання за використання смартфонів чи сп'яніння.

З лютого 2022 року набір хабарів розширився, тепер російські командири беруть хабарі за посвідчення та нагороди за участь у війні проти України і ухилення від відправлення на бойове завдання.

"Верстка" також опублікувала поточні тарифи: командири вимагають від 40 000 рублів, щоб уникнути відправлення на передову, та до 1 млн рублів за довідку про поранення.

Журналіст Дмитро Холодов, який досліджував військову корупцію в Росії у 1990-х роках, був убитий у Москві під час вибуху в жовтні 1994 року. Зведення зазначає, що корупція значно підриває ефективність російської армії і незначна ймовірність досягнення значного прогресу у зниженні рівня корупції.

Раніше повідомлялося, що в окупаційних військах РФ зафіксовано окремі випадки відмови військовослужбовців виконувати злочинні накази та брати участь у бойових діях.

Російські окупанти все частіше добровільно здаються в полон, щоб уникнути бойових дій. Проєкт "Хочу жити" отримав понад 30 000 звернень від росіян, які добровільно хотіли здатися в полон. У зверненнях зареєстровано зростання кількості звертаються безпосередньо військові РФ, які прагнуть зберегти своє життя.